Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Friday, December 31, 2010

Another Red Velvet Cake....

Order request by new member from Forum Cari.com for 1 Jan 2011 for her house-warming Kak Azi a.k.a Mesmerize. Hope she will like it.

Kali ni tukar idea lak...tapi masih diperingkat permulaan. Masih byk lagi yang perlu diperbaiki. Layanzz gambar. :-)





Thursday, December 30, 2010

Kek Coklat Kukus

Hari Isnin malam yg lepas buatkan Kek Coklat Kukus with Choc Ganache request dari cek hubby utk makan2 kat opis. Bubuh dalam loyang 8 inci. Ada lebih adunan bubuh dalam bekas kecik2 utk bawa ke my opis utk makan2 juga..tapi i buat dalam 24 biji. Setiap biji ada yg bubuh coklat cip, strawberry filling dan blueberry filling. Yg ni takde ganache. Tak boh ganache pun still sedap n gebus..lembut macam nak cubit2 je kek tu hehe...
papepun...layankan...

Kek ni ditutup ngan aluminium foil. Atas cenggitu lak ghupenyer..

 Idea ni tgk dari rancangan tv3. Alar tk ingat lak apa nama ranxangan tu. Bekas mmg dh lama ada. Apa lagi kuarkan lah..
Ada perisa choc chip, strawberry n bluberry...pilih2x...


Letak dalam transparent box ready untuk dimandikan....

Yeaaa...dh mandi pun se gebus ni...berkilat ja...

Dah tahu nak hias ngan apa..masa sudah mencecah kul 1am. Mata aku pun dh start macam mata burung hantu dah..

Layanzzzz.....
  Letak dalam tupperware...


End-

Saturday, December 25, 2010

Lagi..lagi Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting - Square 7"

Kek Red Velvet lagi yg dorder oleh opismate cek hubby sempena jamuan opis Jumaat 24 Dec semalam..
Abaikan corak yg tak berapa lawa itew..huhu..still process of learning. Siap deko ni n kemas sumer2 kul 1am..mmg tahan ngantuk. Penat pun buat cam tak penat. Yg penting org puas hati n makan dgn happy :-D
Meh tgk gambar :-)





Orange Butter Cake

Hmm..ni lak orange butter cake yg diorder oleh kak mazia sama tmpt keje tapi lain dept. Dia order orange butter cake. Memula wat tak jadi...nape ntah nk cepat salah tekni..kek tu tak naik cantik. Tapi jadi tk jadi, cek hubby bawa ke opis sumer org makan habis n rasanyer?...mesti la sedap. Aku jual kek sedap je. Kek tak sedap sapa yg nak ye idak? hehhe...Bau kek oren wangi bau oren. :-)

Wednesday, December 22, 2010

Lagi..lagi Red Velvet Cake saiz 4 segi pula?

Red Velvet Cake lagi? Ha..kek ni diorder leh kawan opis cek hubby utk jamuan opis untuk Jumaat ni. Kali ni nk try lak saiz 4 segi sbb ada permintaan sebenarnya untuk saiz 4 segi ni. Papepun kite lihat dulu camner rupanya :-)
Kalau ok...masuk dalam list la k..;-)
Esok akan wat decoration lak

Lagi...Red Velvet Cake With Cream Cheese Frosting

Salam...kali ni wat lagi kek red velvet ni utk kesekian kalinyer. Ni wat utk makan sendiri. Almaklum wat utk org tapi sendiri baru dapat rasa sekali yg buat sendiri n sekali yg my fren bagi (Whisk red velvet cake).
Ni wat mini nyer yg guna loyang 5 inci. Tapi utk berdua ngan cek hubby mmg terasa byk. sehari makan one slice je hehe...tapi makin hari makin sedap :-). Kek ni wat hari ahad hari tu..punye la rejin. Penat pun wat cam tak penat..
Ni gambar kek. Wat sendir pun nk wat deko kan. Pape ntah..almaklum nk praktis main nozzle ;-)





Simple je decoration...papepun..layankan jer ;-)

Tuesday, December 07, 2010

Buttercream decoration class - Part 1 @ Bagus, Taman Melawati

Ahad lepas 5/12 aku attend kelas Buttercream Deco - Part 1 kat Bagus, Taman Melawati dari pagi sampai la petang. Yg mengajarnya ialah Chef Ho.
Belajar pasal basic macam mana nk wat buttercream and basic2 deko macam melapis kek / topping, membuat piping beg sendir n mengenal nozzles dan hasil deco daripada nozzle. Secara tak langsung dapat gak pengetahuan camner nak wat bunga2 macam bunga ros, bunga water lily, bunga kekwa, carnation, morning glory, leaves, dan corak2 yg lain. Dalam banyak2 deco aku paling suka bunga ros...hehe..sbb apa? Sebab bunga tu je yg ketara nampak jadi. Yg lain "OUT!" ;p. Nnt akan ditempekkan gambar :-)

Thursday, December 02, 2010

Another Red Velvet Cake With Cream Cheese Frosting - Sold!!!

Hari ni siap lah kek red velvet ngan cream cheese frosting yg diorder oleh opismate cek hubby...huhu...dag dig dug jantungku berdebar...aku tak tahu la apa pandangan akak tu nanti. Kalau kek tu tak sedap camner? huhu...
Kalau dia tak puas hati camner? Harga kek tu bukan murah lak tu....
Harap...rasa dia sedap n memenuhi la citarasa akak tu....




 Deko tak cantik...almaklum bukan pro..tapi akan pegi kelas nyer..:-)

Updated 07/12/2010:
Bawah ni gambar snapshot yg diambil dari my hubby's opis. Baki yg tinggal nk masuk waktu lunch...

Nescafe Butter Cake

Nescafe Butter Cake ni diorder oleh opismate - Khairul.

Previously resipi ni ada guna coffee paste/emulco aku takde, aku gantikan ngan choc emulco. Tapi kali ni guna coffee paste, bau kek dia lagi wangi...aku lak macam rasa nak potong ke tu makan...hehe...
Takpe²...deco kelas hari ahad ni kene bawa dummy cake, aku akan wat kek nescafe ni :-)




Monday, November 29, 2010

Kek Gula Hangus and My Japanese Cotton Cheesecake

Lagi cerita kek gula hangus. Kali ni repeat order dari kak lidza. Atas permintaan dia nakkan lebih lembap pada kek gula hangus.
Menurut komen kak lidza, kek tu sedap sgt n sekejap je dh nk habis. Happynyer bila org suker :-D


Then, tibala percubaan pertama membuat kek Japanese Soft-cotton Cheesecake. Patutnyer jadi gebu sperti spongy tetapi jadi bantat huhu..Gara putih telur yg dipukul takmau kembang...huhu


Huhu..will try again to improve this cake..
Jeng..jeng...new project is coming in. Ada order from my Hubby's opis mate request for Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting. Hehe...berdebar gak nih. :-p

Lagi satu khamis ni lagi satu order from my opismate Khairul nk order Nescafe Butter cake. Gambar akan diupload nanti. :-)

Wednesday, November 24, 2010

Orange Butter Cake

Agak ketinggalan sedikit sbb takde masa nk upload gambar dari kamer huhu...
Order sebelum hari raya haji haritu.
2 orange butter cake n salah satunyer ada choc ganache. Ordered by Nur Hazura - my schoolmate yg sama tempat keje :-)




Sunday, November 21, 2010

Happy 1st Anniversarry :-)

Salam. Selamat Hari Ulangtahun Perkahwinan yg pertama buat ku dan suami. Semoga jodoh kami berkekalan hingga ke akhir hayat. Insyaallah :-)

Hari ni baru balik dari honeymoon dari Bukit Tinggi. Lum lagi rehat, sampai rumah basuh baju, angkat baju n buat kek sempena ulangtahun perkahwinan kami.
Kek yg aku buat kali ini ialah Red Velvet Cake. Cake ni sangat istimewa kerana warnanya yg begitu merah. Utk toppingnyer ialah cream cheese frosting bersama fresh cream utk hiasan :-).
Tanak cakap banyak, meh tgk gambar ni :-)








Yang ni pula, aku buatkan utk opismate aku zaza. Tapi tak dapat nk gunakan cream cheese frosting sbb rupanya 250g tu tak cukup. Nasib baik ada fresh cream. So aku wat topping guna fresh cream. Ni comot sikit almaklum tak dapat lagi nk attend kelas deco cake. Enjoys !!! ;-)


Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...