Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Monday, February 28, 2011

RVC - Happy Anniversary and Happy Birthday

Taraa!! Jauh perjalanan kek velvet ni hehe..tak la jauh sangat. Tapi jauh juga :-). Kek Red Velvet untuk kali ni diorder pula oleh sepupu cek Hubby - Zetty. Kek ni sempena Anniversary parents zetty and Birthday daddy and adik zetty. Harap Zetty and family semua sukakan kek ni.
Meh tgk gambar :-)










Sunday, February 20, 2011

Mini Red Velvet Cake and Love Is In The Air...;-)

Babak Pertama -  Mini Red Velvet Cake:

Assalamualaikum buat semua, kali ni nk tayang lagi Red Velvet Cake with cream Cheese Frosting.
Kali ni...Taraaa!!! Presenting the new Mini Red Velvet Cake. Ha, buat semua kali ni Redvelvet Cake bersaiz mini dh kuar. Kek ni bersaiz bulat dan dalam seberat 900gm.
Saya akan paparkan details info mengenai mini red velvet ni dalam thread di seterusnya nant bersama dengan harganya :-)
Kek ni diorder oleh Husna yang mana merupakan kawan sewaktu berada di MMU Melaka dulu. Junior teman persilatan Gayong dulu. Request utk bersaiz mini utk makan2 sendiri. Husna ialah pelanggan pertama yang menempah kek red velvet yg bersaiz mini ni.Terima kasih Husna sbb Husna n cek hubby sekeluarga suka kek ni. Happy dengar. leh order lagi next time yer ;-)
Meh layan gambar :-)











Babak Kedua - Love Is In The Air:

Lagi red velvet bersaiz 4segi. Diorder oleh my new customer Noramilia - Kak Nora dari Putrajaya. Kali ni special request utk menggunakan gabungan mascarpone cheese sebagai frosting nyer :-).
First time buat delivery ke Putrajaya. So, kami bertemu di pick-up point di Alamanda, Putrajaya. Buat sesapa yang tak biasa di Putrajaya mmg susah nak cari jalan. Begitulah yang terjadi kepada saya n cek hubby. Pusing2...pusing2..Berapa kali pusing..tak nampak gak sign Alamanda. Akhirnya berpandukan panduan dari Kak Nora yg tinggal di Presint 14, akhirnya Alamanda dapat ditemui.
Utk dari segi harga nyer lain sikit. Sbb mascarpone cheese kat market mmg pricey sikit n agak sukar sikit utk didapati. Selalu kalau kat supermarket kalau kite tgk bila kite tanak beli..mmg berlambak ada kat market. Tapi bila kite betul2 memerlukan, time tu takde stok, time tu dia tak jual...huhu... Tapi kalau kat Cold Storage..macam2 cheese ada...:-). Rambang mata sikit tgk hehe.
Ok..ucapan utk diletakkan atas kek ni ialah "Love Is In The Air". Permulaan asal utk makan2 sendiri menjadi kek Birthday. Harap Kak Nora suka dan puas hati dengan kek.
(Hmm...utk tulisan tu..utk highlight kesilapan teknikal guna piping jelly warna kuning..patut highlight warna merah..huhu...harap dimaafi..huhu)
Meh layan lagi gambar:







Saturday, February 12, 2011

RVC....Sorry Papa...by Khairiah

Red Velvet Cake With Cream cheese Frosting ni diorder leh kawanku Khairiah. Katanya untuk memujuk cek hubbynyer yg merajuk...hehe...so sweet..:-) dengan ucapan "Sorry Papa..."
Jom layan gambar..
Fresh from the oven..really moist...
 Cuba tgk tepi-tepi loyang tu. Kek tu renggang dari loyang dgn sendiri. Just the way I Like..Perfect

Crumb coat....

Terenggg...
 




:-D

Friday, February 11, 2011

Daku Meng'velvet' lagi

Sesambil memblog...sesambil meng'velvet'. Kek aku tu tgh disejukkan. Ingat nak wat topping skali malam ni, so esok leh rest n teman cek hubby nk gi servis kete. Tapi bila pk pukul baper lak kang aku ni habis meng'aising' kek. Tak pasal2 kul 3am aku tk tido lagi. Tido lambat lagi leh menambahkan sakit badan..huhu...
Kek kali ni diorder leh kawanku Khairiah utk pujuk cek hubbynyer...Sweet kan :-D. Khairiah...spesel nyer mesti sejuk hati dia nnt :-)

Aku decide wat esok je la. Lagipun kek yg disimpan dalam fridge n esoknyer baru bubuh cream cheese tu nnt akan menambahkan lagi moist pada kek :-). So esok je la yer...:-)

SK II & Macaroons....

BABAK PERTAMA:

Uih...baru mem'bege' blog. Jenuh gak ler nak edit nk letak ads nuffnang. Hehe..org lain letak, aku pun nak letak. Kenapa? Ler..korang tak pernah dgr pasal dgn hanya mem'blog' leh wat income tau. Hmm...caranyer korang leh cari kat internet la yer.

Baru nk post pasal Produk SK2 yg dibeli Sabtu lepas. Dah seminggu pakai tapi baru nk post kat sini sbb kat opis kene block n kat umah malas nk upload gambar. Total Damage? RMSatu Ribu Dua Ra..dot..dot ...uhuhu...pejam mata je lah..nak lawa nyer pasal huhu...lawa ker? aiyaiyaiyai...
Sebelum ni aku pernah pakai SK2 sebelum kawen n sebelum jumpa cek hubby lagi. Sejak tahun 2007 camtu. Then aku stop bila udah ketemu sama jejaka idaman hatiku (cek hubby ler). Almaklum bila udah berkenalan, ya udah mahu komitmentnya ngumpulkan duit mahu kawen. Lagi ler tidak ku mampu nk beli set lagi kan...skrg bila tgh ada ongkos ni baik beli apa yg nak dulu. Dah lama tak pakai so muka ni akan amek masa nk sebati ngan produk ni. Utk melihat keberhasilan sesuatu produk tu, at least 4 bulan barulah kite dapat melihat hasilnya.
So, ni kasi tempek la gambar set ni ha ...


Aku amek Skin Signature (pakai ni memula, muka aku jadi berminyak lak...aku stop dulu..nnt nk test balik), Facial treatment Gentle cleanser, facial treatment lotion, Facial Treatment Essence (Miracle Water - Pitera), and UV Protection. Then aku dapat free gift 2 towels, 2 scarp, 2 miracle mask, 2 sampe cleanser n 1 sampe treatment lotion...Ok la..puas hati aku...


End.......

BABAK KEDUA:

Korang pernah makan macaroons? Sebelum ni yg aku tahu macaroons tu macam biskut yg dibuat dari putih teluh pastu dicantum dari dua bahagian yg tengah2 nyer dibuh jem ke atau apa2 filling la. Tapi ni 1st time try macaroons dari Whisk. Minta cek hubby ler tlg belikan dh opis dia hampir di sana...Tgk gambar kat internet macam2 kaler ada. Tapi tinggal dua je so dapat la merasa. Tak tahu apa jenis nyer...maybe vanilla ngan caramel kot. Agak sweet juga. Pastu, dia macam biskut tak macam biskut...camner yer..susah nak cakap. Tgh2 dia macam bergula tapi chewy sikit...hmmm.....




Thursday, February 03, 2011

Birthday for Nek, Kak Long, Imran and Dek Ya

Ni gambar-gambar majlis harijadi yang disambut kat umah nenek pada 22 Januari lepas. Keknye red velvet with Cream Cheese frosting. Selamat harijadi buat nenek, kak long (my cousin), Imran and Dek Ya (anak2 buah). :-)
Gambar pemotongan kek :-)
Sori gambar tak berapa clear sebab amik gambar guna handphone je :-)

 Orait..cepat² lilin nak cair ni. Cepat..nak potong kek...
  Eh...sapa lagi takde dalam gambar...

  Ok...ready sumer..pandang camera...1..2..3...Click!! Hehe



  Ok...skrang tiup lilin cepat...ha..dh cair dah lilin...Fuhhh!!

  Besday girl ...Dek Ya...

  Next...sapa nk potong kek....

  Nek lak potong kek....:-)

  Kak Long and Damia....:-) Eh, dia pandang belakang lak

  Damia..pandang camera....

  Pandang pun camera damia....kak long and Nek..

 Kek velvet yang telah dipotong...

 Ok..posing-posing sikit...

Hehe...

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...