Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Friday, March 04, 2011

Membuat sendiri Burger Patty...

Buat sendiri burger patty..rasanya takde la susah mana kan. Ala senang je. Menu makan malam bila ntah, tak ingat lak.
Meh layan gambar...
 Bahan pertama: Salad..i like this salad :-)



 Bahan2 lain: Tomato, timun, bawang besar sebiji (setengah cincang masukkan dalam dagin n setengah lagi utk letak dalam roti) and bawang putih seulas

Yang ni daging cincang yang dah dikepal menjadi patty. Dalam dia dah dibubuh bawang besar and bawang putih cincang, black pepper, lada sulah, daun parsley mccormick, basil mccormick, garam sikit and gula sikit. Ha, jgn tak tahu, di tengah patty tu dh disumbat dengan cheese mozarella. (Haha..tambah gemuk la lagi)
Daging cincang yg dipilih ialah yg mana u all leh dapat dari mana supermarket yg peket2 kat bahagian daging. Yang mana harga dia mengikut berat gram daging tu. Utk burger daging jenis ni, Saya tak nak guna daging cincang brand ramly punya sbb sometimes bila makan ada serpihan campuran tulang2.. so agak mengganggu bila nak menikmati keenakan burger ku hihiihi...

Sesambil menunggu patty masak digoreng...sediakan roti...bubuh ler salad, tomato, timun, bawang..

Cheese lagi...bubuh juga cheddar cheese...

Sup Campbell Mushroom...

Burger dah siap..dah bubuh cili sos, barbeque sos.....and....walah....:-D..Ready to eat...!!!

Sluurrppp...uih lihatlah lelehan cheese yang keluar dari daging burger itew....
P/s: Cara masak burger daging tu...saya goreng dulu then masukkan dalam oven...macam stail omputih wat tu...;-)

Cuba lah u all...lagi puas burger wat sendiri...;-)

6 comments:

Erin-mummy Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

sedapnye...burger will always be my favourite!

Ahmad Zaki said...

Assalamualaikum...

Erm... memang puas kalau makanan seperti ni kita buat sendiri. berapa banyak dagingpun kita boleh sesuka perut letak... Sy pun rajin la juga untuk masak sendiri terutamanya buat burger... Tapi belum lah lagi sampai ke tahap mampu buka stall burger sendiri.

Teringat pula Crabby Patty di restoran encik Crab di Bikini Bottom...

Nurul Ain said...

Sedapnye.. :)

-<@ * Liana * @>- said...

erin-mummy n ahmad zaki: betul3x...mmg puas kalau wat sendiri tp kos lebih ckit dr belinyer:-). ain: mmg sedap :-)

NaniE said...

hi lyana, menarik tengok resepi ni..nak cubala..terima kasih..

-<@ * Liana * @>- said...

nanie: Sila2 ;-)

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...