Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Tuesday, April 12, 2011

Kek Coklat Kukus

Ni lak gambar kek coklat kukus with ganache yg diorder oleh opismate cek hubby. Layankan....



Red Velvet Cake..again?

Ni la Red velvet cake with cream cheese frosting yg diorder oleh opismate - Cek Rosdie. Sempena Hari Lahir buat isteri tersayang. Sepanjang proses kek cek rosdie ni kene lak dapat gastric attack sampai mc..huhu. Nasib baik sempat diusahakan utk siapkan. Orait...
Cek Rosdie kata kek sedap. Makacih cek rosdie lenkali leh order lagi ;-)







Kredit utk Cek Rosdie amik dari photo tagged in FB :-):

Memblogging.....Bab Empat --> Book Cake

Baru nk mengupdate bab 4...dah basi dh pun hehe...ok sambung alkisah.
Alkisahnya bermula dari 5.30am membuat kek ni dijangka siap sepenuhnya dengan topping dalam 7.30pm-8.30pm. Konon lapik la bawah kek ngan aluminium foil lapik atas kek board. Sudahnya bila dh menuang ganache utk layer pertama, nk tarik ler aluminium foil tu skali tarik...oh tidak sekali...kek ku terbelah sikit.. terbelah tu kire ok lagi leh cover ngan topping. Angkat sikit kek tu nk tarik foil sepenuhnya sekali........................ Owh tidakkkkkk!!!! Arrrgghhh!!!! Bawah kek jadi hancussssssssssssss!! Aku dh blank jap (sambil tangan atas kepala macam org surrender...huhu). Kejut cek hubby tido kasi tolong...dh takleh tolong dah n takleh pakai dah kek tu hancussss....and jam dh tunjuk jam 7.15pm.....huhu...
Takmoh cepat putus asa, tindakan amat diperlukan dan masa tidak menunggu, aku terus bancuh adunan kek kali keduanya buat yg baru. Hambik...dekat kul 10pm kek masak. Sejukkan kek n tido jap sejam n kul 11pm sambung lak wat topping n siap kul 12.30am n tido kul 3.30am. Nk demam dah rasanya. Tapi papepun puas hati sbb penerimanya happy. Thanks skali lagi utk Ijan dan hubby kerana memberikan kepercayaan utk buat ke ni. Aku pun tak sangka leh buat kek ni :-D. Meh layankan gambar....

Gambar di bawah, kredit to Ijan n Hubby from picture tagged from Facebook:





Sekian tamatlah bahagian bab-bab..end...

Monday, April 04, 2011

Memblogging.....BabTiga --> Book Cake

Ha amik sekali lambak thread letak. Mata ngantuk tapi gagahkan gak nk upload gambar huhu....

Ha..yg ni antara kejayaan yg telah berjaya dicapat iaitu kek yg paling besar untuk pengalaman daku setakat ini dan juga...paling mencabar kewibawaan dan terdapat kejadian di sebalik the making of the cake pada saat2 akhir menyiapkan kek ni sepenuhnya sebelum dihantar kepada penerima pada keesokkan harinya.

Tapi...sebelum tu kite mulakan dengan permulaan cerita kek ni dulu.

Kawan ku Rafizan berhajat menempah kek untuk majlis harijadi anaknya yg berumur 2 tahun. Dan kemudina disekalikan untuk majlis ulangtahun perkahwinannya dan suami yang ke-4 tahun
Kek yang diminta ialah Kek Choc moist bertemakan tulisan jawi, warna merah dan putih
Topping yg dipilih: Choc ganache dan Buttercream
Bentuk: Buku

Ok ni adalah percubaan membuat kek bentuk buku atas permintaan kawan - Ijan (Rafizan). Papepun sebelum buat yg real kene la wat trial dulu kan..
Lihat gambar di bawah:

 Ini lah dia kek Choc Moist dalam bentuk buku



Sesudahnya dah wat trial kek tu besau sapa nk makan? Huhu...kalau berdua mmg takkan habis. So, potong la kepada beberapa bahagian untuk my parent, my parent in law, bagi neigbour sikit n bagi sikit pada khairiah yg mana kebetulan jumpa hari yg sama :-)


Uarggghh!!!! Ngantuk...ok la yer...to be continued......
Sila ikuti kisah seterusnya di thread akan datang.........;-) 

Memblogging.....Bab Dua --> Mini Red Velvet Cake

Apa pulak bab kedua ni eh..jap cari gambar kek..............................
.........
........
........
.......
.......
........
........
.........
|
|

Ok ni dia....Red Velvet Cake Lagi ...Yeayy!!! Mini Red Velvet Cake yang diorder oleh my friend Khairiah untuk buat makan2 with her friends...layankan....







Gambar ni..credit to Khairiah sbb tagkan gambar ni kat facebook :-) Thanks Khairiah (baju ungu)



Memblogging.....Bab Satu --Black Forest Cake

 Macam dh lama tak update blog ye tak? Makin lama makin 'M' hehe...ok sepanjang order ditutup ada beberapa kek yg telah dibuat..ok la nnt akan upload satu-satu...
Hmm...kite mulakan dulu dengan Kek Black Forest. Untuk birthday BIL kali ini aku memilih untuk membuat kek Black Forest.
Kek: Choc Sponge Cake
Topping: Fresh Cream
Filling : Pitted Cherry with filling
Hiasan: Blueberry & Strawberry

Meh layan gambar :-)




 I love this pics (strawberry + blueberry) using my Nokia Xpress Music 3.2mega pixel (takde digital camera so pakai hp je ler.)




lenkali kene wat kek tebal sikit ;-)

Orait itu untuk bab pertama... meh kite pergi pada bab kedua :-)

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...