Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Friday, December 28, 2012

Mug Kesayangan hampir 5 tahun..

Setelah 5 tahun daku bekerja di company sekarang dan hampir 5 tahun juga lah mug ni dipakai setiap hari. Oh, memang banyak sudah jasa kamu. Namun, daku terpaksa mengucap selamat tinggal kepada kamu..

Semalam lepas minum nescafe di mug comelku, bila nak basuh baru perasan dan terus ber'monolog'  "Eh, sejak bila la ada sompek kat tepi mulut mug ni? Aduh, sayangnyer.." "Sapa punyer kejer ni? Selama daku pakai tak pernah lak daku terjatuh ke, terlanggar ke, hantuk ke mug ni". Dah mula nak cari someone untuk syak.
Isk tak baik syak wasangka dengan orang.

Sambung monolog lagi "Hmm...tapi peliks camner leh sompek ni? Terpaksa cari mug baru pulak la ni. Nasib baik aku dah minum nescafe tadi. Balik umah ni kene cari mug lain ni. Ish, aku ada tertelan tak agaknya tadi serpihan tadi? Adoi kalau tertelan camner? Kesian perut daku...hmm..."

Dan pastu dok kat meja terus 'snap'..'snap' sebagai gambar kenangan dan post kat blog.

Tengok kat circle tu. Leh nampak tak? Kalau rasa dengan jari pun memang rasa kasar. Kalau kene mulut luka camner?
Terpikir nak buang mug ni. Tapi sayang sangat sebab jasa bakti dia dah lama. So pikirkan alternatif.
Aha!!! Why not jadikan bekas letak pen ke kan?

Tadaaaaa!!!!...Tapi ni bukan letak pen ni.

Dan malam tadi baru teringat kat opis ada satu spare mug. So, takyah bawa mug dari rumah.


Welcome to my new mug..



p/s: Saje je kan besarkan gambar. FYI, the picture snap from my new phone ;-) Amacam, ok dak? huhu...

Thursday, December 27, 2012

Fried Laksa Pendek a.k.a Laksa Pendek Goreng

Ni nak sharekan satu resipi ni. Asalnya i terjebak wat Laksa Pendek ni sejak kawen la. My mum in law kengkadang akan masakkan laksa pendek ni untuk me n hubby bila kitorang datang rumah.

Nampak macam biasa je tapi bagi daku terasa unik lak laksa pendek ni. Sebelum kawen memang tak pernah makan Fried Laksa Pendek a.k.a Laksa Pendek Goreng ni. Siyes! Tak pernah!!

Lagi satu nama laksa pendek ni, tak salah telinga pendengaran cayer my mum-in-law panggil ni "Laksa Tikus". tak tahu la naper. Maybe rupa ujung laksa tu runcing macam ekor tikus kot..
(Edited: Ke nama lain dia "laksa katak?" Huhu...sungguh la pelik tul nama dia..)

Hohoho...sebut tikus uolls dah geli geleman ye? Ahahaha...

Jadi.....bila setiap kali my-mum in law masak laksa tikus ni......ops...kite panggil laksa pendek la sedap sikit ye dak?

Jadi.....bila setiap kali my-mum in law masak laksa pendek ni, haruslah tulun2 apa yang patut di dapur tu, peratikan juger la apa yang kene boh dan apa bahan2nyer.
Lepas tu, apa lagi praktikkan la. Memang menjadi!! Sedap!

Nak tahu ghupe laksa pendek? Ha, macam kat bawah ni. Gitula rupernyer.



Ok la, terus je ler tempek resipi...nak sembang2 lak...



Laksa Pendek Goreng (untuk 4 orang makan)

Bahan:
2 biji telur.
2 peket laksa pendek (boleh didapati di mana supermarket macam NSK/Aeon/Giant etc)
1 peket cendawan shitake dipotong nipis-nipis
Seikat daun bawang dipotong pendek-pendek
6 batang hotdog Ayamas dipotong (Leh gantikan dengan udang / sotong / ayam)
2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
4 batang cili merah*
4 batang cili api*
kicap secukupnya sebagai perasa (saya pakai sos kicap untuk mee goreng  sikit + kicap manis cap kipas)
garam dan gula secukupnya sebagai perasa
serbuk pati ikan bilis secukupnyer
1 tsp minyak bijan
Minyak secukupnya untuk masak

#Semua yang bertanda '*' dikisar terlebih dahulu.
#Sekiranya suka sayur lain macam tauge, kobis dll leh tambah ikut suka.
#Perkataan 'secukupnya' adalah kerana ianya bergantung pada tastebud uolls.

Cara:

  1. Masukkan minyak. 2 biji telur dipukul macam telur dadar dan digoreng hancur terlebih dahulu. Dah masak, alihkan dalam mangkuk. (tujuan goreng dahulu untuk elak sesetengah bila goreng sekali ngan mee ke mihun ke ada orang tak suka bau hanyir telur. Ni i memang ikut stail my mum-in-law)
  2. Tambahkan minyak sekiranya perlu. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sampai naik bau. Tambahkan satu sudu kecil minyak bijan. 
  3. Bila dah naik bau, masukkan hotdog.  Leh letakkan perasa macam pati ikan bilis ke, bubuh garam dan gula ikut rasa. Kacau-kacau...
  4. Kemudian, masukan pulak cendawan shitake. Gaul rata lagi...
  5. Masukkan telur hancur yang digoreng awal-awal tadi. Gaul rata.
  6. Waktu ni leh la boh sikit kicap untuk bagi gelap sikit ke. Agak-agak ikut suka hati nak gelap macam mana. Tapi jangan boh banyak sangat kang masin lak.
  7. Lepas tu, masukkan pulak laksa pendek. Gaul2 dan balik-balikkan bagi rata dan masukkan daun bawang dan gaul lagi bagi rata.
  8. Then, rasa la sikit laksa pendek tu cukup ke garam dan gulanya. Kalau tawar ke tak cukup masin ke. Tambah la lagi garam dan gulanyer..
  9. Dah siap...hidangkan la...Hmmm...kene makan panas2 baru sedap!!!

Link ke My Resipi -> http://www.myresipi.com/top/detail/19638

p/s: Minta maapla gambar tak lawa. Saya takde kamera canggih-canggih...huuu...

Selingan...New phone

Ehem..ehem...The new phone...;-) Suker..suker..suker...


Friday, December 21, 2012

Cakes...Kembali lagi

Terus tempek gambar la ye...takmo citer panjang...kasi layanzzz...
Request by hubby's opismate.
Satu nak kek RVC dan satu lagi nak dua Choc Moist cake 4 segi yang digabungkan dan topping choc ganache.
Untuk kek Coklat tu dibuat dua layer.
Cer tengok ucapan yang ditulis atas kek. Punyer la panjang kan. hehe..

2x7inch Choc Moist Cake. 

RVC Cake

Monday, December 17, 2012

Rindu tak kek Baldu Merah ni?

Dah lama la aih tak wat kek si Baldu Merah ni kan. Request by my auntie utk husband dia (pak ucu) bawa gi opis ada makan2. Request hari jumaat aritu untuk hari ahad. Nasib baik bagitau awal. Then waktu my auntie order tu, daku pun terus bercongak dan barang2 sumer ada kat umah, so shud be no problem nak buat. Terbayang jugak dalam fridge ada cream cheese 1kg and 500gm cheese. Maknanya tak yah gi kedai baking jugak untuk mencari cream cheese.

Sekali...Tiba la hari ahad nak membuat topping. Kuar kan cream cheese untuk 'thaw'. Memula kuar kan yang 500gm tu. Tengok2 cream cheese tu dah cendawan dan bau pun dah lain macam. Expired 13/11/2012. Huh! Buang kan!!
Pastu amik lak yang 1kg tu. tengok tarikh expired...sama gak!! Buka and bau..Alamak!! Sah, memang ke tong sampah la jawabnyer...Huhuhu....rugi sungguh la kan!!! Dibuang begitu saja. Nampak sangat dah lama tak wat RVC atau yang melibatkan cream cheese.

Nasib baik la daku bangun awal2 pagi. Apa lagi terus la ajak cek hubby gi bekpes dan menemankan gi kedai bakeri. Aih, kuar juge ler ke kedai bakeri...



Untuk pakcik daku bawa gi opis
Request untuk yang mini RVC juger..


Update latest comment from my cousin Alia. Read our conversation below via phone sms..hehe..

Alia: Kak Nor!!! I luv the cake so goooddd! A+++, alia n family
Me: Really? Thank you!!! It taste much better than few years back rite? Hehe
Alia: Yaa! U changed the cream! Can u make red velvet cupcakes?
Me:I never try do the cupcakes. But I can try to make it..
Alia:Hehe oki!
Me: Let me know earlier ya if you want ;)
Alia: Sure, no problem!

P/s: 1st time update blog pakai Blog app kat iPad. Janggal sikit huhu...

Friday, December 14, 2012

Chocolate Candy Bars...apa pulak kali ni?

Ha....daku ada plan. Akan ada sesuatu yang akan dilakukan terhadap Cokolat-cokolat ini. Omputih panggil Cokolat kat bawah ni Chocolate Candy Bar.



3 Candy Bars yang terbaik - PICNIC, SNICKERS DAN MARS

Apa pulak la kan nak dibuat ngan Candy Bar ni kalau bukan untuk dimakan kan? Ye...memang la tapi ini lain. Memang kat Malaysia ni macam takde orang wat lagi benda ni, tu yang daku nak buat tu...hehe...hmm...ye ke takde orang buat lagi?
Iye...kalau ada mesti la bila daku search atau tanya Pak Google tu dalam Bahasa Malaysia mesti dia akan bagitahu dan senaraikan blogger2 Malaysia yang wat. Tapi takde pun? Kan? Kalau tanya dalam bahasa omputih mesti akan berderet senarai yang kuar dan sumer yang wat tu mesti omputih...
Eleh..tak caya sudah!!

Daku pernah jumpa satu je kat pasar malam tapi bukan versi coklat. Tapi itu versi biskut. Biskut macam tak besh. Coklat la besh!!

Apa ko bondo eh ni? Ekau do berahsio-berahsio ni..mokcik ngan pokcik ponek tau tak!!...

Huhu...nanti la wahai readers...Surprise!!! Kalau anda dapat meneka apa yang akan saya lakukan terhadap coklat-coklat ini, maka anda memang hebat.

Kek?? Oh tidak.....bukan untuk kek. Ianya tiada mengena dengan kek ok...lagi..lagi..teka lagi...
Tapi ianya sesuatu yang menarik untuk dicuba. Satu kelainan yang maybe satu hari nanti akan fofular jugak kat sini di bumi Malaysia ni. Eceh! Berangan macam daku lak nak mulakan trend ni....hehehe...

So...apa lagi?
Plan nak wat ialah weekend ni. Tengok lah nanti. Dah ada nanti daku tempek kan dalam ni beserta info-info-nyer, resipi-nyer dan sudah tentu pencuci mata iaitu gambarnyer...

Nak tahu apa dia? Uollz stay tune....rajin-rajinkanla uollz jadi follower I...ihik..ihik..ihik...


Wednesday, December 12, 2012

Dorian Crepe..Oh..Dorian Crepe..

Amboi uoll....sana sini dok citer pasal doyan crepe ye? Tahun ni banyak noo trend tang bab pencoci mulut ye..
Memula trend Red Velvet Cake...sana sini dok mengata dan makan Si Baldu Merah.
Pastu Rainbow Cake lak..
Pastu Pavlova lak...
Pastu................Ketiga-tiga di atas ni semakin dilupakan terutama yang paling canti Si Baldu merah tu la. Kesian dia..huhu...

La ni Durian Crepe lak. Bukan main lagi macam2 resipi uollz kuar pasal durian crepe ni.
Ada dua jenis tepung lah, ada 3 jenis tepung lah...ada 5 jenis tepung lah..6 jenis tepung lah dan yang akhir sekali 7 Jenis tepung. Hamik Ko!! Hebat..hebat!!....ada yang pakai tepung gandum lah dan ada gak yang kata tak pakai tepung gandum langsung. Memasing saling mengatakan Durian Crepe memasing la yang terbaik. Pastu saling bersaing kata 3 Jenis Tepung lagi sedap dari 2 Jenis Tepung. Pastu 5 Jenis Tepung lagi sedap dari 2 Jenis Tepung..pastu bla..bla..bla..Tu tak masuk lagi Jenis-jenis Durian lak yang dipakai nak wat Durian Crepe ni. Jenis duian D24 lah..XO lah..Musang King lah...
Macam-macam la uollz ni tau.
Aih, lantak kome la yek....

Walaupun tengah trend sekarang ni, tak sedikit pun daku terasa nak wat durian Crepe. Pasal apa? Pasal daku ni amatlah suka makan durian sampai daku rasa takkan sempat nak wat Crepe pun...Kah..kah..kah...
Sedangkan kalau beli durian bebanyak, kalau mak daku kata simpan sikit nak wat tempoyak, aih..tak sempat tinggal jadi tempoyak pun. Semua selamat dalam perut daku. Takde simpan untuk tempoyak der..
Huhu...lantaknyer Iollz..Malu...hehe..

Walaupun daku taknak wat Durian Crepe itew tapi daku memang nak sangat makan Durian Crepe. Tak berkesempatan nak mencarinyer sampai la kebetulan dating ngan cek hubby last month kat The Curve. Kawan cek hubby pun ada citer yang kat dekat The Curve ada satu booth jual Durian Crepe sedap sangat. Memula tak tahu nama kedai. So, Iollz teruja sangat-sangat.

I ngan cek hubby sampai The Curve waktu tu dalam kul 11.30am camtu. Terus la pegi kat kedai tu tak sabar-sabar la kan nak beli Durian Crepe sedap yang dikata-katakan itew. Wah!! Ini lah Sumptuous yang digembar-gemburkan oleh orang-orang jelata sekalian pasal Durian Crepe-nya yang amatlah lazat. Slurrpp!! Sekali sampai situ, Iollz keciwa sebab tak buka uollz. So, Iollz ingatkan orang tu tak jual la hari tu sebab agaknya dia jual kat MAHA la kot kan...huuu...sedey...
Then, weollz jalan-jalan kat tingkat atas dulu. Pastu dalam 12.30pm I ajak hubby turun balik sebab mana la tahu orang yang jual durian crepe tu lambat buka kedai kan.
Bila sampai kedai tu, I sangatlah happy. Tersenyum lebar je macam kerang busuk kat situ. Baru buka dan banyaknyer durian Crepe!!! Walaupun baru buka, sebelum tu ada customer ahkak ni beli bukan main banyaknyer la hai Durian Crepe. Daku rasa ada la dalam 10 peket. Satu peket dah RM10 ada dalam 6 ketul.
Pastu daku pun apa lagi teruja sampai amik gambar kedai dia..


Daku beli sepeket je sebab nak rasa kan. Terus cari tempat nak makan. Tapi takde seat lak. Nasib baik cek hubby kata  dok kat kedai Uncle Lim and dia beli Chicken puff kat Uncle Lim. So, tak obvious sangat la kan. Sambil makan sambil snap...kah kah..kah..cam jakun la plak huhu...

First time ngap...walah!!! Adoi nikmatnyer rasa. Sungguh heaven...sangat-sangat heaven ok. Sangat Sedap!! Terasa macam makan durian. Crepenye tak terasa. Crepe dia sangat lembut sampai rasa macam nak picit2...geram sangat.




Makan satu...wah rasa tak cukup. Makan dua..wah, tak cukup lagi. Offer kat hubby tapi dia taknak. Tu pun paksa gak dia makan, dia makan setengah je. Bagus gak. Leh daku habiskan sumer..Sesudahnye daku je yang habiskan durian crepe tu...Diulangi sekali lagi. SANGAT SEDAP!!


Tak tahu dari mana datang nama Durian Crepe. Katanya Durian pancake Sumptuous ni dah lama fofular tapi baru sekarang jadi trend.


Sungguh nikmat...tengok lah isi dalam dia. Fresh cream dia pun tak terasa sangat. Yang sangat terasa nikmat ialah DORIAN!!!

Sebelum balik dari The Curve tu dalam pukul 7pm daku singgah lagi Sumptuous sambil berharap akan ada lagi Durian Crepe. Sebab memang kedai ni cepat habis Durian Crepe-nyer. Sapa lambat memang gigit jari ler. Dah memang rezeki masih ada dalam 6-7 peket camtu. Daku beli sepeket je untuk bawa balik untuk adik daku rasa lak.


Dan..untuk Uollz..uollz yang mencari resipi Durian Crepe ni. I sharekan kat Uolllz blog-blog masakan yang sudi sharekan resipi. So, pilihlah yang mana berkenan di hati Uollz k..Jangan gaduh-gaduh ye...


Setakat ni Durian Crepe yang bertakhta di hati masih Sumptuous Durian Pancake. Walaupun telah cuba sekali yang home-made yang dibeli tapi still buat masa ni tak sama dan tak sesedap Sumptuous Durian Pancake yang mana bila makan terasa crepenyer compare dengan Sumptuous yang crepe-nyer lembut sampai tak terasa. 


Dan oleh itu, saya akan pegi lagi ke The Curve untuk mendapatkan Sumptuous Durian Pancake....

~The End~


Monday, December 10, 2012

Rumah Baru....

Yeay!! Lagi 5% je yeop umah kami siap. Tak sabarnye ghasenye hati. Sekarang ni dah dok usha2 design kitchen cabinet dan design dapur. Aih...seronoknyer..seronoknyer.....
Sekarang ni cek hubby dah start ajak nak usha2 barang2 elektrik macam lampu, kipas, dan barangan elektrik lain. Built-in oven cek hubby dah belikan...Eeee..sonoknyer..sonoknyer...tapi minta tolong orang kedai tu simpankan dulu pasal rumah kami belum siap lagi. Insyaallah, maybe dalam pertengahan tahun depan akan pindah ke rumah baru di Bandar Saujana Putra.

Renovate? Of course akan renovate. Umah kami ada bilik 3+1 (utility room). So, kami dah plan nak korbankan satu bilik jadi dapur sebab dapur yang sedia ada yang dibina memang kecik sangat. Tanah belakang ada 10 kaki tapi hanya dibenarkan 5 kaki sahaja kalau nak sambung belakang. Aih, 5 kaki? Memang sangat la kecik. So, memang tak sesuai untuk daku yang amatlah suka baking-membaking ni kan. Rumah kami corner lot. So, tak ralat kalau korbankan satu bilik untuk jadikan dapur. Sebabnya, dalam future planning kami akan bina satu bilik bila ada budget lebih sikit nanti di kemudian hari.

Dua minggu lepas snap gambar rumah kami. Masih belum siap sepenuhnya.



Rumah dari pandangan tepi. Leh tengok dari tepi je sebab pembinaan masih dijalankan. So, ni pun zoom pakai kamera handphone jer.

Banyak batu2. Takleh lalu. Tengok dari jauh je.

Menghadap ladang teh dan ladang kelapa sawit yang nun jauh saujana memandang. Ladang Teh?? Ye...Ladang Teh Bukit Cheeding. Tak caya? Cuba taip Ladang Teh Bukit Cheeding Boh Plantation
Sedikit info mengenai Ladang Teh Boh, Sri Cheeding dari Portal Rasmi Majlis Daerah Kuala Langat. Klik SINI.

Sekarang ni masih mencari contoh² dapur yang berkenan di hati...

Macam gambar bawah ni cantik tak?

Gambar dari Google Search.

Linguine Carbonara..

Dah lama tak makan pasta. Memula teringin nak wat Beef macaroni & Cheese tapi nak beli bahan banyak sangat la pulak.
Nak cari mince meat lagi. Daku memang tak suka pakai mince meat (daging cincang) Cap Ramly. Sebabnya dalam daging tu dicampur tulang-tulang sekali. Apa daaa... Very irritating tau tak bila makan makanan yang Uollz wat sedap2, setiap kali makan uollz akan tergigit tulang dia yang telah dikisar sekali. I hate that!! Tapi kalau ayam cincang dia ok. Tapi daku beralih arah dah. Kalau nak beli daging ayam cincang daku beli cap Ayamas je. Kalau nak daging lembu cincang, daku akan dapatkan kat Supermarket bahagian daging tu, yang timbang2 tu. Yang tu baru la rasa daging cincang sebenar.

Nak wat Spaghetti lak tak rasa macam nak makan Spaghetti.

Orait, back to the topic. Hubby pilih Carbonara. Bahan² pun mudah nak beli dan tak renyah sangat nak membuatnyer.

Saya suker....

Resipi pernah daku sharekan sebelum ni. Klik SINI untuk dapatkan resipi. So, cuba la jangan tak cuba.



Mabeless!!! Muaxx!!




p/s: Bila nak ada kamera canggih² ni kan. Amik gambar pakai Handphone jer...

Friday, November 30, 2012

Panggilan Chocolate Brownies..Kali ni betul punyer...

Orait, daku dah lama tergoda nak wat chocolate brownies tapi lum sampai seru sehingga la anak tekak merayu-rayu nak makan yang sedap2 seperti chocolate brownies ni. Dalam bulan november ni daku rasa banyak kali kot daku wat kek. Dari kek Coklat kukus nyer, kek pisang nyer, kek custard tea cake nyer dan ni Chocolate brownies.

Chocolate Brownies ni one of my mission yang anak tekak nak. Lagi satu mission ialah Chocolate Pie. Yang Chocolate Pie tu nanti daku wat entry nyer bila daku berjaya menghasilkan Chocolate pie itew yang asyik memanggil-manggil menyeru namaku untuk membuatnya. Dan setiap kali daku tonton citew itew daku akan terbayang-bayangkan keenakan Chocolate Pie itew. Yang tu Uollz nantikan la yer...


So, berbalik pada topik...asyik menyimpang je. Daku ada kumpulkan beberapa resipi chocolate brownies ni. Tapi yang paling melekat, tertangkap dan terpikat ialah Chocolate Brownies dari one of my favourite blog iaitu blog Masam Manis. Dari blog nyer tengok resipi memang senang sangat. Sesenang A.B.C.
Takyah pakai mixer. Kacau2 gitu2 je tau...Rugi tu kalau tak cuba.
Tengok pada bahan-bahan, sumer ada. Apa lagi...takde berlengah daku kuarkan bahan dan terus ler wat...



Siyes, memang sedap sangat. nama Chocolate Brownies ni Chewy Gooey Yummy Brownies . Memang mabeles. Ada baki sikit kat umah. Sebab aritu wat satu bekas banyak bawakkan sikit ke opis. Wajib tinggalkan sikit untuk diri sendiri supaya nanti nak menjilat jari sebab nak wat lagi tak tahu bila. Yang selalu wat kek tu untuk bagi kat orang. Untuk sendiri makan tak banyak pun. Sekadar untuk merasa. So, rezeki yang lebih tu harus dikongsi bersama. Tak gitew. Mudah-mudahan murah rezeki. Amin..

Sedappp..permukaan atas memang akan garing sikit tapi dalam dia lembut chewy.

Yang ni saya copy-paste balik dari blog Masam Manis


CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Sumber : Wani Sesedap Rasa
Rujukan : Yatie

Ingredients
(A) - to be melted
  • 250 grams butter - cut into cubes
  • 400 grams chocolate - cut into cubes or grate them
(B)
  • 5 large (i used A sized) eggs
  • 1 teaspoon vanilla essence
  • 1 tablespoon chocolate emulco
  • 290 grams brown sugar -> yang ni saya kurangkan jadi 260gm. Sedang elok manisnyer..
(C) - to be sifted together
  • 90 grams all-purpose flour (i used Hong Kong Flour) -> yang ni saya pakai tepung gandum biasa.
  • 50 grams cocoa powder
  • 100 grams nuts (it's optional. toast them first and mix them with flour and cocoa powder) -> yang ni saya tak boh.
Instructions
  1. Preheat the oven to 160C. prepare a 9x12 inch baking tin with parchment or paper. set aside.
    -> yang ni saya guna loyang lebar 10x6 inch
  2. Double boil the butter and cooking chocolate. or u may also place them in microwave for 30 seconds. after that, take it out from microwave and stir until they are completely melted. set aside, let it cool
  3. In another bowl, beat the eggs, vanilla essence, chocolate emulco and brown sugar using whisk. whisk them together until sugar is ressolved.
  4. Combine the (A) ingredients and (B). stir them well. quickly proceed to step no. 5 as this mixture easily get harden that will cause you a little bit difficult to fold in the flour.
  5. Gradually add the (C) ingredients into the (A) and (B) mixture. this time, use your wooden or plastic spatula to fold in the flour. avoid overmixing the ingredients in this step.
  6. Spoon over the batter into the baking tin, spread them well.
  7. Bake at 160C for 45 minutes or until skewer inserted comes out clean. -> yang ni oven saya pakai oven gas bakar pada 180c selama 1 jam 15 minit untuk masak sepenuhnya.
  8. Take it out from the oven, let it cool for 10 minutes. quickly cut the brownie into pieces. notice that this type of brownie can get harden easily. once it is cooled, it'll be difficult for you to cut them.


So, pe lagi...pegi cuba cepat!!! Nikmat bila makan...mabeles!!

Hitam coklat menawan



Panggilan Chocolate Brownies..

Pe khabar? Sihat? Bagus..bagus..Alhamdulillah. Alkisah daku yang tak bape sihat. Haih, penangan doyan la ni. Dan tengah musim kan harus jangan dilupakan. Raja Buah tu...si Durian yang sungguh menggamit jiwa...huhu....
Daku yang start demam dari malam lepas makan sebekas tupperware durian yang dibawa oleh parents daku dari kebun makcik daku di Taiping. Perghh...satu bekas daku sorang yang makan. Si suami tak berapa minat. Dah diajak menjamu durian tanak.
Tak pasti bebetul penangan durian ke idak ke. Lepas je makan malam tu terus badan macam sejuk2 nak demam. Dan keesokkan nye pun sama. Dan lusanya rasa kat tekak ni macam sakit semacam belah belakang kanan. Kalau sakit tekak kenapa rasa sakitnye belakang kanan ye dak?

Yang si suami dah mula nak bebel. Hehe..."Tu la makan durian banyak sangat". Jawab daku." Apa pulak? Takkan pasal makan durian leh demam. Sebelum ni lagi banyak tak de pape pun"
Si suami kata "Orang cakap tanak dengar, degil" "Tak caya sudah!"
Daku masih tak caya sebab durian daku demam. Degil gak tu. Keinginan nak makan doyan masih meninggi. Nak lagi!!! Si suami kata "Tak boleh!!!" "Tunggu sihat dulu" .....Alaaa....:-( Sedey la macam ni. Dua bekas tupperware besar durian mak kata ada lagi kat fridge mah mak. Aduhai, nak!!!!

Di sana, sini, sinun ada orang jual durian. Raja Musang pun ada panggil daku tapi daku tak dapat datang. Maafkan daku Raja Musang....huhu...harap dikau masih menunggu di kala daku sudah sihat nanti. Akan ku datang mendapatkan dikau dan makan dikau....huah..huah..huah!!

Semalam MC n gi Klinik. Sah!! Memang sakit...tonsil belah kanan bengkak. Owh, patut la rasa sakit belakang dekat anak tekak belah kanan. Tak tahu pun selama ni ada tonsil kiri, kanan, tengah..Effectnye memang merana badan. Sakit² badan, rasa macam demam..pastu ditambah ada selsema lagi tu. Makan durian ada effect dapat selsema eh? Konpiuh daku.

Si suami menambahkan seksaan "Itu la dah cakap dah sumer pasal makan durian" Lagi sekali daku menunjukkan ketidakpuasan hati lalu berkata "Cuba bagi sebab apa leh demam makan durian"
Si suami berkata lagi "Durian tu panas tau tak. Yang sebenarnya awak tu tak sihat betul lagi. Baru nak baik pastu makan durian. Lagi la...dapat demam sebab durian tu panas" Daku berkata lagi "Kalau durian panas kenapa demam badan sejuk?" Hahaha...melawan-melawan..biasa ni tau...babab kang. Haip!!

Sebenarnya memang betul pun si suami tu kata saja tanak ngaku. Akhirnya mengalah jugak dan mendengar kata. Saya akur yang saya akan makan durian setelah sihat. Tak sabau ni.
Sebenarnya bulan lepas daku ni baru baik batuk. Sebelum tu memang sakit tekak+demam. Kira macam lebey kurang macam skarang ni la. Tapi dah baik cuma kengkadang ada rasa tak selesa di tekak je la. Tak disangka-sangka makan lak durian, apa lagi. Ha, amik!! Sendiri mau ingat ye.
So, untuk peminat² durian tu jangan lupa diri ye...Hahaha...untuk peringatan diri sendiri...

Ni ko nak citer pasal Chocolate Brownies ke atau nak sembang pasal durian...

Untuk tidak lari dari topik, daku tempek gambar pendahuluan.


Nak meng'entry' lagi...tapi lunch dulu....daaaa!!!

Friday, November 23, 2012

Facial....

Daku skang suker pakai masker...suker..suker..suker...Suddenly suka pakai masker yang topeng tu terutamanya yang bertulis 'Pearl'!! Sebelum ni pandang sebelah mata tak pandang..Yang ada dalam simpanan tu pun tak ahbis. Tak luak pun!! Apa namanya ntah- Clay mask Nutrimetic tu ntah..
Yang peel-off charcoal tu pun ada. yang cucumber mask peel-off pun ada. Haih! macam2 ada beza ka?? Huhuhu...T_T'

Nape suker Pearl mask? Daku mula dengan citer panjang dulu la yek.

Hmm...dolu2 waktu daku muda2 dolu dari remaja sampai sebelum kawen daku ni suko wat facial. Ni beberapa tahun dahulu adala dalam tahun 2002 ke 2001 ke 2003 ke atau 2004 camtu. Tapi tak lebih dari tahun 2006. Alkisah daku ni dolu muka bermasalah sikit byk jerawat gitu. So kene rajin g facial eh. Nak wat sendiri malas. Bawa je duit dang relakan muka tu dibelai manja oleh beautician tu. Ada masker mak belikan memang 'rajin' pakai sampai expired la masker tu takkan habis punye.
Dah mula malas nak taip panjang nak citer detail.
Dipendekkan citer...setiap kali facial mesti ada pakai masker kan? So, sampai la satu ketika ni yang mana sebelum ni orang tu tak pernah nak tanya masker jenis apa nak pakai, dia kata la "Nak try masker Pearl ke Collagen?" So, saya tanya "Apa beza kak?" Akak tu jawab.....................
............
...........
...........
Ops, sorry lupa dah akak tu bagi jawapan apa.
Tapi yang nyatanye setiap kali facial semenjak tu saya minta nak Pearl masker. Bila akak tu kata Pearl masker dah habis, dan daku terpaksa pilih yang Collagen masker, daku rasa effect dia tak sehebat yang Pearl. Bagi daku ketika itu la ye. Bukan kata yang Collagen tak bagus. I never say that!!

Bila pakai Pearl masker, terasa muka macam bersih, dan muka macam cerah pinkish. Ke daku pasan sorang? Lantaklah...dan selepas2 itu. bila wat facial, akak tu cakap dua2 masker Pearl dan Collagen dah tak jual dah. Plak dah...Aih....

Dan sebab tu saya suker masker Pearl. Bercerita pasal masker Pearl. Skang pegi watson ke suka beli masker yang tulis Pearl. Selain daripada itu, letak balik kat rak. Dan...bermacam jenis masker Pearl dah try. Dan akhirnya...rasanya daku akan stick pada masker Pearl yang satu ni je...sila rujuk gambar bawah nanti.

Ha, part ni uollz suker kan? Uollz suker tengok gambar kan? Ok la..tamau hampakan permintaan pembaca blog sekalian...

Time me'relax'kan diri...huuuu...best.

Pearl Powder Hi Collagen Essence Mask - Jasaengsu
Masker ni lepas pakai takyah basuh muka. Just tap2 kan muak supaya lebihan essense tu meresap pada muka. Tapi daku tak selesa. Mesti nak basuh sebab tak berapa selesa melekit sikit. Tapi basuh yang ala kadar je la. 
Ha, ni la masker yang daku katakan itew. Pernah pakai waktu daku kat umah mak daku, lepas pakai n cuci, mak daku kata muka daku nampak cerah. Ioll suker tau..suker tau.   


Ada masker Pearl yang daku pernah pakai tapi lupo nak snap picture. nanti bile daku beli, daku snapkan k..:-)

Skarang Guardian ada SALES uollz!!! Dapat gaji dah!! So I rembat barang ni uollz!!!! Awwwww!!!!! Tak sabar..tak sabar..tak sabar!!!!!


Sale! Sale! Sale!




Barang yang telah daku rembat dari Guardian.


Monday, November 19, 2012

Puding roti tahap biasa yang best..


Minggu lepas malam pertama sepeninggalan daku sorang di rumah bermalam seorang diri dan si suami 'out-station' ke luar negara atas urusan kerja, sambil melayan rancangan "Monter In Law" di Astro Ria, tiba-tiba hampir pukul 12am, perut mula menyanyikan lagu memberi isyarat untuk diisi.
"Haih, kan kul 7pm tadi sudah diisi?" - Sebelum tu pukul 7pm sebelum menghantar suami ke LRT untuk ke KLIA, kami telah makan malam bersama di NZ curry house.

Kira dan congak...4 jam yang lepas rupanya dinner tu. Esok pula cuti. Mata pulak belum nak mengantuk. Layan jugak la citer "Monster In Law" tuh. Dalam hati asyik berkata-kata nak buat puding roti. Tapi malas nak mengeluarkan bahan2. Tapi perut kata "LAPAR!!!!" Lepas tu berfikir lagi apa makanan lain selain puding roti? Hati dan perut pulak berkata "PUDING ROTI!!!" Oih, melampau tul laaa...Nak yang tu jugak. Takde pilihan lain ke?

Tak boleh jadi. Bukak ipad dan tengok balik resipi Puding Roti yang kononnya paling simple dan tak renyah. Tapi masih nampak banyak kerja dan menyusahkan. Hohoho...dah kalau pemalas tu bagi la pape alasan pun kan..Wahahaha!!

Sesudahnyer dalam pada malas tak malas tu. Punggung ni terangkat gak dan kuarkan juga la bahan2. Ahh!! Daku nak wat version sendiri. Peduli lah malas nak ikut sangat resipi tu. Banyak la songeh resipi ni. Nak itew la..nak ini la...dah tengah malam ni mana nak cari bahan itew ini bagai. Daku guna je la apa yang ada. Sedap tak sedap ke, tekak daku yang rasa. Kalau tak sedap, daku akan bagi En. Bin (Recycle Bin) makan. Kalau sedap...sendiri pikirlah.

Bila sumer selesai dan tengah bakar puding roti tu dah kul 12.20-12.30am lebey kurang. Aiyo...mata aku dah nagntuk la pulak. Tadi lapar sangat. Dah tengah bakar tu, mata dah ngantuk. Mula terpikir.."kalau tak yah buat tadi pun takpe. Tido je." Tapi oleh kerana dah masuk oven, daku set la timing. Kalau tak set kan naya kang. Sekali tengok kang berasap ke apa ke..sapa nak jawab tu? Dah la daku tinggal sorang...huhu..
Sesambil tunggu tu, daku pun melelapkan mata.
...
...
...
...
...
...
...
...
25 minit berlalu dan alarm menandakan masa puding masak pun berbunyi. Daku bangun dan intai Puding roti dalam oven. "La..tak masak lagi. Ni ada dalam 15 minit lagi nih". Set alarm balik dan sambung balik tido.

...
...
...
...
...
...
...
...
15 minit berlalu..Tettt...tettt....tettt....tettt....tettt....tettt!!!  Intai oven dan buka oven..."Ah, jadi lah! Tak larat nak nunggunyer. Ngantuk nih!"

Try sesudu dan tiup2 bagi sejuk sikit puding roti sebelum masuk mulut. Mmmm....mm..."Eh, leh tahan gak la puding roti daku wat nih. Waaaa...sedap-sedap..." Tapi mata daku memang dah ngantuk dah waktu tu memang tak tahan. Makan separuh mangkuk remekin je. Lagi separuh daku simpan dalam fridge. Dan masuk bilik terus...ZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!!!!!

Dah merapu citer di atas baru nak share recipe kan? memula citer konon nak wat ala novel tapi bahasa sasterawan daku tak cukup power walaupun daku sekolah dulu amik kos Bahasa Kesusasteraan melayu. 'Out' sumer bunga-bunga melankolik daku. Yang daku ingat perkataan "Monolog" je. wakakaka....sungguh tak senon.
Dah..dah!!! jangan nak merepek lagi. Kasi uollz cuci mata sambil daku bermurah hati nak share kan recipe ala ngantuk dan bahan mana sempat yang ada ni.
Boleh try la untuk supper tengah malam yang macam daku wat ni kan.

Kalau tak sedap jangan marah haa...Bagi tekak daku memang sedap ja...walaupun simpan dalam fridge, esok pagi daku kuar yang lagi separuh tu, ingat memula nak buang tapi makan sesudu dulu..."eh, still sedapla!!" Tak jadi daku nak buang. Terus daku habiskan. Maka takde yang terbazir. Alhamdulillah...

So meh tengok resipi yang tak seberapa nih tapi tak rugi untuk di cuba..


Kuning keemasan effect dari butter cair. Sedap. Ada rasa masin2 lemak sikit dari butter tu.


Bahan2 (untuk sorang makan):
2-3 keping roti butterscotch Gardenia
1/2 cawan susu Full Cream
1 1/2 tbsp butter cair (daku boh 2tbsp butter cair tapi bila masak macam nampak banyak butter sangat. So, uollz leh reduce kepada 1 1/2 butter cair) -
2 tbsp gula
2 biji telur. (Sila rajinkan diri anda untuk buang tali pusat telur. Daku selalu buang sebab tanak nanti ada rasa hanyir telur)
1tsp esen vanila

Cara2:
Sediakan satu bekas remekin atau mangkuk kaca tahan panas. Sapukan keliling bekas dengan butter supaya nanti tak melekat.
Potong roti ikut suka dan masukkan dalam bekas.
Tuangkan butter cair atas roti
Pukul telur sampai kembang. (daku pukul tak la kembang sangat. Pukul guna whisker je kejap)
Masukkan susu, gula dan esen vanila dalam adunan telur dan pukul bagi rata sekejap.
Tuang dalam bekas roti dan biar terendam dalam 5 minit camtu.

Lepas tu bakar dalam oven dalam 180c selama 20-25 minit atau sehingga masak. (Yang ni bergantung pada oven uollz. Kalau yang oven pakai letrik tu maybe pada suhu 160c camtu pada 20-25 minit. Depends!! )

Dah masak tu..apa lagi..ngapp!!

Dalam resipi atas, uollz leh tambahkan raisin gak tau dan 1/2tsp cinnamon powder. Raisin tu uollz kene boh letak di celah2 roti sebelum bakar. Tapi dua2 tu daku tak suka dan bahan tu takde. So, memang tak boh.

So...selamat mencuber!!

Monday, November 12, 2012

Strawberries momentous...

Nak share gambar waktu me and my family bercuti gi Cameron last week. We'ollz bercuti 4 hari 3 malam di sana. Wah kali ni we'olzz kenduri strawberry uolzz. Macam kenduri durian kekdahnyer...hehehe...

Kitorang singgah dua kali kenduri strawberry kat satu tempat ni rasanya macam baru. Sebab tahun lepas we'ollz pegi tempat ni takde.
Terpampang tepi jalan tulis Muallaf dekat S'Corner. Kat mana? ala..susah nak guide. nanti uolzz pegi sana uollz nampak lah.
Strawberries situ tak masam uollz and busat..busat..(besar..besar)...mmm...Adoi, heaven rasanya. selalu tengok omputih makan strawberries macam takde perasaan kan. Pastu takde pun omputih tu wat muka kelat dan takde pun muka hemot sana dan hemot sini muka disebabkan kemasaman strawberries. Takde kan..takde kan?
Kalau kite, dengar je strawberries cameron terus nak pulaukan ia. Mana taknyer...dengan rasa kemasaman yang tak dapat dikata. Tapi hanya reaksi muka yang dapat menggambarkan ia. Tul tak? Ha..jangan tipu...
Uollz hanya leh makan strawberries itu sekiranya ianya hanya dicelup coklat..celop..celop..ini strawberry celop..celop..celop..hahaha...
Kalau tak celop korang ngelat tanak makan. Amboi uollz...
 Tapi first time we'ollz singgah kat muallaf ni (Actually nama kedai sebenar tak tahu. Sebab nama kedai muallaf yang terpampang leh nampak dari jalan. Dalam tu ada gak kedai lain sebenarnya. Rasanya nama tempat tu ialah S'Corner. Yes, it is S'Corner!!!! Orang yang jual strawberries lazat ialah berhadapan dengan gerai Muallaf.)...we'ollz jadi excited tau uollz...tgk strawberries yang merah dan besar dan nampak lazat sekali.
Minta yang untuk makan time tu dan..dan..dan tu juga nak makan. So dia bagi yang dah masak dan agak manis rasanya. Satu bekas dalam RM15. Mak aih, macam tak pernah jumpa strawberry je we'ollz..Laju je makan satu demi persatu tak tengok orang sekeliling. Ops...yang tu takde celop..celop coklat ye. Fresh punyer dan asli gitew...rasanya orang sekeliling yang tertoleh-toleh tengok we'ollz yang menghadap strawberry tanpa segan silu...kok gitew ya...

Then, 2nd time singgah ialah on the way back to KL. Takde plan pun we'ollz nak menyinggah. We'ollz pegi naik dua keter. Me, hubby and my 2nd bro lead dan my father, my mum, my youngest bro and wife ikut belakang. Tengah2 jalan I tanya my bro..."nak singgah tak muallaf last before kite balik KL? Mana tahu nak puaskan hati makan strawberry." My bro jawab "Ok, boleh jugak" and my hubby lak "No problem".

Tanpa memberi notis to my parents yang follow kete kitorang. Betul2 sampai kat simpang S'Corner tu, kitorang leh wat corner lipat masuk kanan ke S'corner. Waaaahhh!!! Dah namanye pun S'Corner...kui...kui...
My youngest bro yang follow belakang kata my mum terjerit sebab terkejut we'ollz yang depan masuk terus tanpa bagi signal...(ada bg signal kete sebenarnya tapi dalam masa yang pendek dan terus masuk simpang). Siap kene sound ala2 manja "Lenkali bagi tahu la dulu nak masuk sini!" Ihik2. Sorry la, short notice...

Ni nak share gambar yang 2nd time sebelum balik tu. Layankan je la cuci2 mata tu. Tanak tengok..tutup pc tu..tutup browser uollz dan jangan bukak-buka lagi blog I. Ada paham???

Ni ada la sebahagian gambar. Ada yang amik pakai camera. Tu tunggu mood rajin nak transfer masuk pc. Bila? Entah....kui..kui..kui...

Meh tengok gambar bawah yang diamik pakai iPad jer...

Nampak ni? We'ollz dah teruja makan strawberries. Mak pilihkan...tangan my bro dah tunjuk2 dah yang mana. Almaklum dia yang banje.
Okeh, kasi bungkus yang nak makan sekarang punya ya..
Oh lalalala....

Lazatnye strawberry nih..


Bondaku memberikan pose makan strawberry...

Tengok..kalau korang tak caye. my youngest bro and wife makan takde perasaan macam omputih makan strawberry kan..kan..

Eh, sedap lak..nak lagi la...dei...mana coklat celop tadi pesan tak mari-mari nih? Strawberry dah nak habih dah ni.

Baru sampai coklat ni...aih...lali, gi beli lagi strawberry. Tak cukup ni (lali is my 2nd bro)

Ini strawberry celop..celop..celop

Tengok tu my 2nd bro menikmati strawberry coklat yang so delicious. Sluuurrrp!!

Tinggal satu bekas je ni. Tak cukup nih..

Hah! Dinda ku 2nd bro tak puas coklat celop yang dibeli. Bayar RM10 tapi sikit. Pegi dibelinya sos coklat Hershey.

Lagi dan lagi...

Cek hubby lak. Nak amik pose strawberry masuk mulut asyik miss je. Cepat sangat ngap-nyer...Dah berapa shot amik pun still tak dapat amik shot strawberry masuk mulut. Yang dah dalam mulut gak sempat snap. Sebab tu yang my youngest bro gelak tuh.

Tensi snap yang masuk mulut. Dia pose tunjuk lidi cucuk starwberry cicah coklat jer..

Alololo....the very sweet and loving couple. Ayahanda and bonda tercinta wat sesi suap-menyuap. Kekdahnyer strawberry tinggal sebiji memasing tanak habiskan. Aih, selalu cenggitu.

Dah memasing tanak makan the last strawberry. Suh abah habiskan tanak jugak. Sudahnyer suh mak gak suapkan.

Eh?!

Ni la strawberry yang tinggal last tuh.

Amboi...amboi...hamek. Menikmati strawberry sampai pejam2 mata menikmati nyer pasal. waktu snap ni I'ollz pandang kamera buka mata. Agaknya cek hubby lambat benor snap sampai dah terkelip mata iollz, sudahnye dapat gambar ni.

Satu lagi buah yang selama ni dok tengok kat supermarket mahal-mahal ken. Tapi tak pernah rasa. Kat sini juga ada jual. Sebekas kecik harga RM2. Dia ada kulit dia tapi dah buang dah. Gambar sebenar gi Google cari nama Gooseberry. Rasa dia macam tomato sikit dan ada masam-masam. My bro tak suka rasa dia. Katanya rasa pelik..

Last but not least. Snap permandangan hijau nun jauh memandang dekat Cameron Bharat Tea tepi jalan guna Panorama function kat iPAD.

Gambar yang lain di cameron kalau iollz rajin, Iollz upload kalau tak, takde la yerk...ok Babai!!!!!





Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...