Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Wednesday, April 18, 2012

Gebang sikit contoh rumah baru :-)

Just nk attachkan contoh rumah dan kawasan rumah baru. Tapi ni utk phase 1. Nampak macam dah 80% siap. Fully siap tak tahu bila. Tak sabar nk tgk contoh-contoh rumah yang dh siap sepenuhnya dan nak amik idea camner depa reno rumah depa.
Nak dijadikan citer..kami (kata ganti diri my hubby and I) dah beli rumah di BSP. Rumah Semi-D One-story. Tapi rumah kami ialah Phase 2. So...lambat lagi nk siap. Jangkaan maybe dalam ujung tahun 2013 kot. Kalau lagi cepat lagi bagus hahaha...tak sabar dah ni nk dok umah baru.
Macam2 dlm pale ni nak renovate itu..renovate ini..nak hias cenggitu, cenggini...dan bla..bla..bla...
Kitorang jumpa rumah ni by accident (bukan accident langgar pape)..tak pernah terpikir yang rumah kami beli ni adalah sebelah Putra Heights! Putra Heights ialah rumah my family in law hahaha...siyes dekat.
Uhuk! Ingat nak citer sikit2 tapi  tangan ni jadi laju lak nak taip citer panjang...memang tau...memang tau...ahh..layankan je lah ye...

...
...
...
...
Pada suatu dahulu.........
---> Ops! -> enough!!
Ia bermula bila tuan umah sewa yg kitorang dok nak balik umah dia balik. By June 2012, anak sedara dia nak dok. Dengan sedu-sedan dan keciwa, kitorang memulakan operasi nak cari rumah lain. Dah wat keputusan beli je rumah dari dok menyewa. Dok menyewa je sampai bila? (Tapi sebenarnya kitorang bernasib baik dan korang percayalah setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya. Hikmahnyer bila kitorang decide beli rumah Nov 2011, Bank Negara dh kuarkan berita utk perketatkan pinjaman perumahan tahun 2011. Syukur! Tapi kami kesiankan nasib adik2 kami. Macam mana la nnt nak beli rumah kalau mcm ni keadaan susah nak beli rumah dan wat pinjaman..hmm..zaman "Ada Duit Semua Boleh Jadi!".).
Dari hasil pencarian², kitorang mula nampak iklan rumah Semi-D cluster kat Bangi kat Internet. Kire ada org nak jual.Tgk budget pun okeh. Nak ikut budget kami kat KL mmg tak dapat la der...terpaksa la jauh² beli rumah. Nampak dalam Internet macam best. Ada 4 bilik, 3 bilik air, 2-tingkat. Best..best...so...kami  pun satu weekend tu gi la tgk. Rumah tu tuan punyernyer dok Johor tapi beli rumah kat situ n nak jual. Jenuh gak nak cari umah tu. Nasib baik minyak kete penuh. Brapa kali pusing kat situ tak jumpa². Rumah tu mmg takde renovate pape. Just basic. Dari luar (takleh masuk sbb pagar kunci n appointment ngan tuan umah tu minggu lagi satu tap kami gi survey dulu) aku tenung sekeliling dan dalam pale otak tu tgh pk macam² sebenarnya. Cek hubby dah mula setuju ngan umah tu, tapi aku lak macam reluctant nk accept rumah tu. Pastu kami decide nak blk..tapi...aku suh pusing balik keter dan tgk dari tepi. Tengok punyer tengok...aku kata "nape nampak cam kecik je? Pastu berhenti balik depan umah tu. Tengok lagi...pk lagi....tenung lagi...sudahnyer..aku kata aku tanak umah tu. Pasal apa?
Sebabnya:
1) Rumah tu jauh dan susah nak cari. Kesian pada kawan², ahli keluarga dan sanak sedara nk dtg tak jumpa²
2) Rumah tu very basic. Tak cat baru ke apa ke.
3) Pagar pun berkarat n tak cat baru
4) Depan rumah yg lantai² tu pecah² sikit.
5) Takde kawasan belakang. Rumah Semi-D cluster ialah rumah Semi-D yang bercantum 4-4 seperti loyang 4-segi dalam 4 kuantiti (paham ke idak?). Berbeza dengan Semi-D yg cantum dua rumah sahaja tu.
6) Kawasan depan pun muat satu kete je kot
7) Takde grill utk tingkap2 dan pintu
8) Kalau beli rumah tu...kene cat rumah, kene tukar pagar, kene pasang grill dan etc..etc
Huih...byk benor reason...

Dalam keter diskas2 sampai dh tarik muka masam terus try redah jer BSP tuh. Ghupenye byk rumah yg baru developed by LBS. Masuk je kawasan BSP tu nampak.....
cth rumah yg pertama (1)-> 
Townhouse - 2 tingkat ->Town House 20'x 70'

- Cantik and smart., ada 2+1 bilik dan 2 bilik air
- sesuai utk small family :-)
- Tapi takmau sbb tak suka townhouse sbb kecil dan tak suka berkongsi ala2 rumah apartment. (Atas rumah org lain, bawah rumah org lain)
- But if beli, akan pilih yg dok dia atas lebih privacy.

cth rumah yg kedua (2)->
Rumah Teres 2 tingkat ->Double Storey Terrace House 18' X 55'
- Cantik juga.
-  3+1 bedrooms & 3 bathrooms
- Nk corner lot tapi dh abis tapi nk teruskan jugak nak amik rumah teres dua tingkat tu n teruskan diskas ngan pemaju tu

But then...pemaju tu kuarkan gambar rumah Semi-D satu tingkat. Wah, still dalam budget so we decide nak pi tgk rumah contoh.
Sekali, pemaju tu kata ada tinggal 3 unit utk yang corner lot, Fuh..
Single Storey Semi-D 32’ x 70’
- tgk rumah contoh terus tangkap cintan pandang pertama
- Corner lot tanah tepi yg luas extra 30 kaki
- 3+1 bedrooms & 2 bathrooms
- Ada ruang belakang tanah extra 10 kaki
-  ada parking porch yg leh muat dua keter. 
- Ruang Dining dan living area dipisahkan
- satu tingkat je, dalam kepala pikir..satu tingkap cukup sbb nnt aku gak nak kemas2 rumah senang sapu satu level je.
- Takyah nak naik2 tangga nnt bila dah tua tak larat. Cian gak nanti mak, mak mertua, nenek, makcik2 tak larat nak panjat tangga gak.

Mmg tak pk panjang terus kata setuju nak rumah tu. Tapi kitorang booking the next day. Sbb pk nak bgth dulu kat parents pendapat diorang kan...and dapatkan slip2 gaji dan dokumen bagai.
Bayangkan dek sebabkan tinggal 3 unit corner lot yg macam pisang goreng panas tu, yg sapa cepat dia dapat, esoknyer pagi2 lagi sebelum buka kul 9am kitorang dh tercongok dekat contoh rumah tu. 
Then, selamat bayar duit booking. Dan sekarang kitorang dah lepas process2 permulaan beli rumah and tunggu rumah siap jer.
Idea2 nk deko, renovate rumah kumpul banyak2. Majalah impiana yg dulu tak tingin nk tgk pasti akan beli nak amik idea. :-)

Oh ye, ada yg bertanya kenapa tak pilih Semi-D yang dua tingkat.
Ada...bukan takde. 
Yg Semi-D dua tingkat punya lagi besar...huh..berangan jap. Ni info:
Double Storey Semi-D 32' x 70' 
- 4+1 bedrooms & 3 bathrooms
- Besar giler
- corner lot dan ruang taman besar gila..ada anak2 leh main futsal situ kot
- bahagian atas rumah ada family area.
- Ada 5 bilik tu.atas 3 bilik, bawah dua bilik ada di sudut tengah dan belakang. (Sanggup ko nk kemas satu rumah 5 bilk nnt sorang2?)
- Tapi dining dan living area sekali
- Ada dah seperate utk wat dry kitchen and wet kitchen (aku suker tuh!) 
-  Bilik master bedroom belah atas ada beranda yg pakai kaca ijau tuh.
- Cantik
 
--tapi rumah Double story semi-D sebab aku tak beli ialah:
- Rumah besar sangat 
- Aku sorang nanti jenuh nak mengemas rumah. Nak kene leter sorang2 utk kemaskan bilik dan rumah bagai
- Taman pun besar bangat tak tahu nak wat apa nnt. Nnt dah tua2..anak2 sumer dah kawen tinggal berdua ngan hasben...
- Hahaha...byk punyer alasan. Dan alasan yg last-> Not in our budget.
 
Lagi satu rumah yg menarik -)
Double Storey Clusterlink Semi-D 32'x 55'
memang cantik rumah ni tapi kecik sikit compared ngan Semi-D yang lain.
- Memang berminat tapi sumer rumah dah sold-out
 
 
Ok now, let's see the picture of phase 1 that I took last 2 weeks. Kawasan ada pagar. Yang ni belah depan deret rumah contoh. Rumah kitorang dekat belakang. Belum piling lagi kot sbb yg paling last. 




 
 Okeh...nnt kite gebang lagi pasal rumah baru. :-)
Cau Cin Cau....
 

No comments:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...