Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Friday, May 04, 2012

Hobi baru dengan Crochet Hook

Suka taw...suka taw...suka tetiba minat itew...berkobar-kobar nak buat...pastu jumpa minat lain, minat lama menurun mendadak menjunam macam terjun dari curam bukit (apa kene mengena?)..

Dolu masa muda-mudi remaja pernah try la konon nak wat crochet. Tapi napa la benak sangat ataupun sebenarnya otak tu malas nak pk (kenapa la susah sangat nak paham wat crochet ni?). Dah mak ajar sampai basic je. Wat la "chain" tu sampai pandai. Itu je la pun pandainyer....bagi la buku crochet...sekali ...tak paham daa...apakah? Simbol bolat2 dan garisan2...bolat2 dan garisan2...huh?! Malas lah nak pk! Tutup buku!

Sebelum minat crochet ni hadir (eceh!) punya la kemaruk mem'baking'. Macam2 kek la kirenye suka mencuber. Dan ada juga la wat bisnes jual kek yg termasyur dan terbilang tuh yang "Red Velvet Cakes" tuh. (Leh tgk gambar kek kat label cakes atau Red Velvet Cakes.) pastu dah tak minat dah.
Nak wat kek je rasa liat yang amat. Pandang mixer, tgk butter je..terus rasa lemah badan. Haha...takmo2 wat kek..Takde mood.

Ni wat crochet lak. Tapi nape seminggu je berkobar-kobar sampai setiap masa nak menganyam crochet tu.  La ni wat sikit bila rasa nak wat. Yang aku citer pasal crochet ni ialah bermula dari minggu lepas tau. Bukan bulan lepas atau tahunan lalu...yer..baru je ni ha...
Makacih la bebanyak kat makcik aku. Waktu gathering makan2 kat umah nek last week sempat lagi tu belajar wat crochet. Nak mahamkan simbol yang Simbol bolat2 dan garisan2...bolat2 dan garisan2 tuh.
Ni boleh la sikit2x.
Ni daku nk tunjukkan crochet hook yg aku beli. Memula sebelum beli ni beli crochet hook yg biasa je yg besi silver tu. Waktu tu tak pandai lagi salahkanlah benang besar sangat lah, salahkan crochet hook kecik sangat lah.
Sekali lepas makcik aku tunjuk ajarku sifu tu, sekali takde lak kuar masalah di atas. Apa punyer alasan? Tapi nak wat camner nak terorder juga crochet hook.
Tapi suker sangat. Macam2 kaler dan macam2 saiz...I LOOIKEEE! hehehe...
Lepas ni mana la tahu akan wat projek crochet yg besar2 kan..tak payah nk pening2 nak pilih crochet hook yang mana...

Ni gambar crochet hook set tu..


Pada sesapa yang nak cari mana nak beli crochet hook set, boleh beli kat SINI. Cepat je dapat lepas order :-)....
Sekarang tengah wat crochet sarung telefon bimbit. Nant bila dah siap baru tempekkan...daaaaa....

No comments:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...