Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Sunday, May 06, 2012

Trifle - Dessert Menggoda!!




Well...ni baru first try. Tetiba nak menerai wat trifle pudding nih..oh yer...bukan truffle yer..trifle dan truffle adalah tidak sama langsung dan dua benda yang berbeza yer...sila rujuk Encik Google.
Kenapa dipanggil trifle? Maybe gabungan kek, pudding dan fruit cocktail kot.

Macam resipi dan cara trifle kat internet. Tapi trifle ni terpaksa wat dalam bowl tinggi. Tak ingat lak apa nama untuk bowl ni. Memula plan nak pakai bekas mangkuk kaca yang transparent yang empat segi. Ingatkan ada la dalam simpanan beli kat IKEA. Sekali rupenye yang dibeli mangkuk pai bukan mangkuk yang empat segi tu. Then, I tukar la plan pakai bowl tinggi ni. Konon2 dah ala-ala Nigella Lawson la ni hahaha....

Ni resipi yang I copy dari Blog Mat Gebu. Blog pilihan saya :-)
Nak tahu cara2-nyer pun kene pegi blog Mat Gebu. Kite kene hormatkan empunya resipi ok..

BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur    -------> I omit this
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY :-)
1/2 camca teh konnyaku jelly powder  -------> I pakai serbuk agar2 Nona perisa Raspberry
Gula secukup rasa,   -------> I omit this
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco   -------> I omit this
Beberapa titik pewarna merah   -------> I omit this

BAHAN LAIN :-)
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya  -------> I pakai 2 tin ayam brand cocktail.
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan  -------> I pakai whip cream non-dairy
Jus dari buah2an koktel tadi

So...apa lagi..layankan gambar cara-cara dan hasilnyer :-)

Bahan-bahan


Cocktail

Kek
kek lagi

yang ni bancuhan custard

Ni plak whip cream yang dah dipukul letak kat layer pertama

Bubuh cocktail utk 1st layer

Tuang custard plak

Bubuh lagi cocktail. I pilih peach sebab I suka peach

Jelly yang tengah dimasak

Yang dah dituang Jelly dan telah disejukkan

Uih...dessert yang sungguh tempting..

Siap!

Yammm!! :)
Rasa dia? Ada manis dan masam. Saya suker :-) Senang je kan...Selamat mencuba...

No comments:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...