Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Friday, September 28, 2012

Weee!!! The Red Angry Bird on RVC Cake?

Permintaan dari customer. Tetiba dapat mesej mesej bertarikh 15.09.2012 nih.

Customer: Assalam...Nak tanya..Buat red velvet lg tak? Nak order lah...
Saya : Wassalam, sapa tu ye?
Customer: No ni, adik sy yg bg..Tania..sy neni... -> (Tania ni pernah order rvc dulu tahun lepas. Klik Sini..)


(I berkira-kira gak ni samada nak amik order ni ataupun tidak memandangkan I ni dh lama tak jual RVC sbb tak larat bila order terlalu byk...siap tanya opinion hubby tu. So, I decide utk amik tapi maybe one order per week. At least ada la sikit income sampingan kan...jadi la kan :-)..)

Saya: Saya masih wat lagi secara sambilan untuk weekend. Leh tahu nak order untuk bila?
Customer: Next week boleh ke? Sy bkn nak urgent pun..just utk mkn2 sendiri je...
Saya: Next week hari apa ye?
Customer: Sy amik 24hb lah..bleh tak?
Saya: 24hb hari Isnin. hari keje saya tak wat delivery. Kalau hari keje. self-pickup. Tinggal mana ye?
Customer: Sy tinggal Sentul..Kalo selfpickup, sy amik 28hb lah..Jumaat..Bleh tak?...

(Pastu...bla...bla...bla..customer dh masukkan duit dalam akaun utk confirm order..I tanya ada pape nk tulis atas kek ke?....sambungannya.....)
...
...
...
...
Customer: ...Xyah tulislah..Tp boleh lukis angry bird merah tak?

(Pendek kata, cust takmoh edible image tapi nak dilukis sendiri. So.....Bring it on!!! Tapi of course ada extra charges nya buk...)
Maka...layankan saja mata anda itew...huar huar huar!!!

Hormatkan dulu tuan punya gambar asal..








********************************************************************
.Erk?!!
Ada serupa tak? Weeeee!!!!

Tuesday, September 25, 2012

Susah payah bersama pavlova...

Ha..jadi pun...tapi daku tak puas hati..nanti daku amik oven hadiah kawen daku kat umah mak daku. Guna elektrik punya...siap..siap...geram nih....

"Uyooo...saya masak pavlova aritu 3 jam setengah baru masak tu pun lepas naikkan suhu sukit baru luar tu crispy. Lama tu. Masuk kul 9pm masak kul 12.30am. Tak ke lebam...sampaikan nak marah ni..nak marah ni...grrr...Tu pun guna suhu 160c/170c. Kalau guna macam dalam resipi 130c alamat kul 2am pun tak makan lagi. Tu pun lepas 3 jam setengah tu bila dh nampak crips luar tu pun tutup api dan biarkan dalam oven yg terbuka. Lepas setengah jam (kes tak sabor nak makan menunggu lama kan.) Sekali luar tu mmg crispy tetapi di dalam nyer aiyoyo...liat!! agaknya pasal lama membakar kot.  huhu...Ini tak puas hati. Nak try lagi tapi kali ni tak peduli. Kali ni nak bake pavlova ni akan ku naikkan suhu biar sampai 180c nanti. Jaga..jaga huhu..."

Ni gambar bawah ni gambar terbaru pavlova...ha yang ni guna suhu 180c daku bakar dalam masa 2 jam lebih berapa minit tak ingat. Jadi gak crisp kat luar tu. Tengah dia waktu dia macam lembut lagi daku terus tutup api oven. Dah tak tahan nunggu nyer lama benor.Ok gak arr kali ni. Daku bg rating 80% arr...

Pavlova with Passion Fruit baked at 180c.
Aih, nak wat camner..daku pakai oven gas biasa yang api bawah tu je yang suhu nyer pakai jarum tu. Tak ke payah...

p/s: Sedap gak kali ni daku wat. Wangi la bau passion fruit ni. Tapi aritu terbeli banyak..Ada daku nak wat ngan passion fruit tu? Bukannye selalu daku nak pakai. Dah tu? Korang ingat depa ada jual sebiji-sebiji ke?huhuhhu....

Wednesday, September 19, 2012

Wordless Wednesday...;)




Tuesday, September 18, 2012

Dinamakan Multi-Flavour Cake!!!

Alhamdulillah, selesailah sudah majlis pertunangan adik ipar daku. nnt daku tempek kan gambarkan gambar majlis tunang tu. Ni entry pasal kek yang daku buatkan untuk adik ipar daku untuk diberi kepada pihak perempuan.
Daku bangga dengan diri sendiri sekali lagi...yeah!! Berikan tepukan gemuruh!!! Huhuhu...Ni pun antara percubaan pertama tu daku wat kek ni tu...puji la sikit kan...T_T...

Kek ni daku namakan sebagai Multi-Flavour Cake. Kenapa yeah?
Sebab.......

Refer Cake Teaser ni dulu..eheh..eheh..eheh..

Tanak citer banyak la kan...korang kasi layan and jamu mata uolzz kasi tekak uolzz jeles macam tekak I pun jeles sbb mata I jamu gambar kek ni...hahaha....

Ini adalah antara senarai catitan daku bagi plan wat kek ni. Kek ni daku plan dah lama tu...dua/tiga sebelum majlis bila adik ipar bgth nak tunang terus daku wat plan tulis dalam buku nota. Wahahaha...
Cake: Pink Velvet Cake (tapi still nampak merah..huhu) + Choc Mocha Moist Cake + Blueberry Yogurt Cake
Topping: Cream Cheese Frosting + Choc Ganache
Filling: Cream Cheese Frosting + Choc Ganache
Hiasan/Decoration on cake: Strawberry + Choc grated + Choc pieces (yang telah menggunakan transfer sheet) + White Choc pieces utk tulisan nama + Ribbon utk ikat keliling kek
Cake Size: 8-inch saiz bulat

So..apa tunggu lagi?
Kasi tempek gambar banyak sikit ..setiap angle ye tuan-tuan dan puan-puan...jangan marah haaa....










Thanks to bakal biras (Siti Nadiah) sebab tagkan gambar ni dari FB (daku yang minta dia snapkan gambar ni..hehe..tak malu uolzz)
Tahniah to Alan ♥ Siti Nadiah ☺...

Yuhuuu...Pavlova Bebeh!


Just nak tempek gambar je dulu. nanti full entry I tempek k...jgn marah haaa....

Chocolate Pavlova

White Pavlova

Friday, September 14, 2012

Cake Teaser? ;)


Jeng..jeng..jeng...nantikan di episod seterusnya......muahahahaha!!!!

Thursday, September 13, 2012

Hokkaido.......Hait!!!!

Tajuk je gempak..bukan saya berada di Hokkaido..ataupun pergi ke Hokkaido..ataupun akan pergi Hokkaido...
Tetapi ianya adalah Hokkaido Chiffon Cake. Dah letak dalam senarai Baking list nih tapi tak tahu bila nak wat.
Gi ke JJ Maluri kat La Boheme nampak HCC ni terus beli. Ada 3 perisa - Snow, Strawberry dan lagi satu apa ntah..
I pilih la Snow pasal yang original kan. Dalam and tengahnya boh Custard..
Urmmm....Walah!! Saya terasa happy bila memakannye...ngeee...sedap2...
Tapi arini gi JJ Maluri lagi nak beli takde jual lak huhu...;(



Dessert for Raya Gathering.

Sebelum post gambar dessert for Raya gathering..daku nak post gambar ni dulu.

Tak ingat lak yang daku tak postkan gambar trifle nih...kasi tempekkan saja lah. Pautan post yang terdahulu. Klik SINI.


Ha...ni baru la post terbaru. Semalam Raya gathering. I contribute Trifle Pudding..Yummy!!
While Ismam order from me a Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting....

Antara dessert lain yang ada ialah kek swiss roll and biskut raya.
Of course la yang paling menarik akan habis dulu kan ;-)

Trifle Pudding yang terlampau penuh. Sampaikan bubuh agar2 dapat tuang sikit je. Kalau tak memang kuar balik dari bekas tu. Papepun sedap (puji diri sendiri lagi...hhuhuhu) Buktinya? Habis dalam sekejap saja ya...

RVC contribute by Ismam and ordered from me ;-) (Eh, bukan ka daku cakap daku dh berhenti jual kek? huhuhu lagi...)

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...