Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Tuesday, September 25, 2012

Susah payah bersama pavlova...

Ha..jadi pun...tapi daku tak puas hati..nanti daku amik oven hadiah kawen daku kat umah mak daku. Guna elektrik punya...siap..siap...geram nih....

"Uyooo...saya masak pavlova aritu 3 jam setengah baru masak tu pun lepas naikkan suhu sukit baru luar tu crispy. Lama tu. Masuk kul 9pm masak kul 12.30am. Tak ke lebam...sampaikan nak marah ni..nak marah ni...grrr...Tu pun guna suhu 160c/170c. Kalau guna macam dalam resipi 130c alamat kul 2am pun tak makan lagi. Tu pun lepas 3 jam setengah tu bila dh nampak crips luar tu pun tutup api dan biarkan dalam oven yg terbuka. Lepas setengah jam (kes tak sabor nak makan menunggu lama kan.) Sekali luar tu mmg crispy tetapi di dalam nyer aiyoyo...liat!! agaknya pasal lama membakar kot.  huhu...Ini tak puas hati. Nak try lagi tapi kali ni tak peduli. Kali ni nak bake pavlova ni akan ku naikkan suhu biar sampai 180c nanti. Jaga..jaga huhu..."

Ni gambar bawah ni gambar terbaru pavlova...ha yang ni guna suhu 180c daku bakar dalam masa 2 jam lebih berapa minit tak ingat. Jadi gak crisp kat luar tu. Tengah dia waktu dia macam lembut lagi daku terus tutup api oven. Dah tak tahan nunggu nyer lama benor.Ok gak arr kali ni. Daku bg rating 80% arr...

Pavlova with Passion Fruit baked at 180c.
Aih, nak wat camner..daku pakai oven gas biasa yang api bawah tu je yang suhu nyer pakai jarum tu. Tak ke payah...

p/s: Sedap gak kali ni daku wat. Wangi la bau passion fruit ni. Tapi aritu terbeli banyak..Ada daku nak wat ngan passion fruit tu? Bukannye selalu daku nak pakai. Dah tu? Korang ingat depa ada jual sebiji-sebiji ke?huhuhhu....

No comments:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...