Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Monday, October 22, 2012

Italian Rainbow Cake a.k.a Kek Pelangi Italian

Italian Rainbow Cake atau Kek Pelangi Italian (memandai je daku translate kan..kan) atau Rainbow Cake atau Kek Rainbow sajer..

Nape nama dia Italian Rainbow Cake? Rainbow Cake yang di'topping'kan ngan Italian Buttercream. Kek ni gak leh gak pakai topping Cream Cheese so nanti nama dia jadi Rainbow Cake with Cream Cheese Frosting. (ye ke ni?..hmm...)
Sebelum ni daku mmg tak terbuka hati pun nak wat Kek Pelagi Italian ni..Ntah, rasa cam leceh je. Lagipun tg tang mana nye yg bestnyer kek Rainbow ni. Keknyer pun jenis kek butter yang diwarnakan ikut kaler pelangi je. Tapi utk penggemar kek butter maybe suka la kot.

Tergerak la nak wat Kek Rainbow ni lepas dak opis satu department dok tanya samada daku ada jual/wat kek Pelangi nih (kejap kek rainbow..kejap kek pelangi..bedal je la..janji maksud sama..).

Suh order kek RVC tanak. Dok tanya kek yg tak pernah wat. Aritu tanya wat kek aiskrim ke dok. Daku lak selamba je jawab "Resipi ada tapi tak pernah wat. Barang mahal lah." Huhu...Nanti one day, saya wat ye...;-)

Dok pikir2..baik daku try wat sendiri kan. Alang2 tu bila wat, daku pun leh la merasa camner la Rainbow Cake yang digembar-gemburkan itew.
Utk percubaan pertama ni daku gunakan Italian Buttercream. Ada gak Kek Rainbow ni pakai cream cheese frosting. Tapi Cream Cheese frosting daku dah tahu rasa camner sbb dah biasa wat Red Velvet Cake tu kan. So kali ni, why not give a try.
Huh...Tang wat topping Italian BC tu yg mencabor sikit tu yg byk guna bahan. Bahan2 nak wat ITBC ni mahal lak tu.
Tapi dah kata percubaan pertama kan, mesti ada kekurangannya kan..ala...kalau wat pertama kali terus "PERFECT!!" tu kire korang memang hebat la kan...bak kata pepatah yang daku reka sendiri.."Kalau tiada kegagalan, maka Tiadalah Kejayaan!!!" Ada setuju?? - Setujuuuu!! Bagus..bagus..

Italian BC ni bagi daku ada sedikit manis. Ikut resipi omputeh. Tekak depa ni memang kuat manis. Tak macam kite2 orang melayu ni kalau manis pun manis2 sedang gitew...hew..hew..hew..
Cake Rainbow lak bg daku, boleh tahan la. Cake butter kan. Nasib baik daku kurangkan gula tu. Kalau tidak memang susah la nak telan.
Bawakan satu slice utk dak yang minta daku watkan tu. Arini dia takde la pulak. Wat kan utk makan2 dan rasa2 dulu. Lepas ni kalau ok, leh la wat utk jualan kan. Tapi pendapat kawan opis lak kata, kek ni lagi sedap kalau guna Cream Cheese frosting. So, dia akan jadi manis2 dan masam2 cheese la kan..
Hmm...ok gak kan? :D. Daku rasa setuju gak tuh..

Tanpa membuang masa uollz, maka saya mempersembahkan kepada uollz untuk jamu mata!!!!!! Dipersilakan...



Rainbow Cake a.k.a Kek Rainbow a.k.a Kek Pelangi



Saya suker...;-)


Sekian.....Alhamdulillah...

P/s: Alkisah pasal Italian Buttercream tu, no wonder la manis..ghupe2 nye daku tersalah tgk sukatan gula. Gula tulis 530ml/430gm. Yang daku gi amik tgh2 la konon nya jadi 500gm. Daku rasa kalau ikut 430gm gula tu memang sedap Italian BC nih. Rasa ringan je dan takde la rasa buttercream. Ada yg cakap Italian BC ni ada rasa2 aiskrim sikit (kalau ikut sukatan yang betul yer. Bukan macam daku yang dag terlebih sukatan gula..huhu..) Lenkali tgk betul2 ye puan-puan..530ml tu bukan 530gm. Patut la manisss!!! Pfftt!!!
 Rasa macam nak wat lagi lak...huhu..

No comments:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...