Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Wednesday, October 03, 2012

Pavlova..Pavlova..Pavlova...

Untuk kesekian kalinya, rasanya ni kali yang ke-4 kot try wat pavlova ni...Kali ke-4 ni la baru jadi seperti yang diingin-inginkan...

Kali pertama - Tak jadi! - bakar lama dalam dekat 3 jam tapi luar tak jadi garing pun. Pastu bila makan liat macam chewing gum.
Kali kedua - Tak jadi! - Bakar 3 jam setengah, permukaan luar rasa cam dah keras (tapi tak nampak merekah pun). Tetap liat!! Campakkan dalam tong sampah
Kali ketiga - Pra-jadi! - Dalam resipi kata bakar dalam suhu 130c dalam 1 jam 15 min. Kali ni aku takmoh ikut suhu macam dalam resipi. Aku letak terus suhu 180c. Dalam 2 jam macam dah masak walaupun tak merekah. Nak give-up dah. Lepas 2 jam memang tutup api dan biarkan sejuk dalam oven terbuka tu sendiri. Esoknye makan...sedap gak...luar rasa cam garing sikit walaupun tak merekah. Dalam dia tak seliat macam sebelum-belumnya. Leh diterima tekak.
Kali ke-empat - JADI!!!! - Dek kata permintaan BFF daku nak wat perjumpaan requestkan pavlova, kali ni daku gagahkan diri gi umah mak daku ambil oven hadiah kawen yang dah  berkepam dekat 3 tahun. Oven elektrik Pensonic yang telah membuat bakti dan jasa dengan baik sekali pada tugas pertamanya. Cewah!! Follow recipe bakar suhu dalam 110c camtu dalam 1 jam 20 min. Dalam satu jam tu dah mula nampak pavlova tu merekah dengan cantiknya. Wah, daku dah melompat-lompat happy. Hehe...
Menjadi gak pavlova untuk sekalian BFF daku...dalam dia kali ni tak liat lagi malahan lembut macam mashmallow....yummeh!!!

Meh la...sharekan gambar..banyak la citer la kan.

Pavlova with Passion fruit and Strawberry.



Alhamdulillah habis dalam sekejap saja...



A slice of pavlova :-)

No comments:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...