Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Friday, November 30, 2012

Panggilan Chocolate Brownies..Kali ni betul punyer...

Orait, daku dah lama tergoda nak wat chocolate brownies tapi lum sampai seru sehingga la anak tekak merayu-rayu nak makan yang sedap2 seperti chocolate brownies ni. Dalam bulan november ni daku rasa banyak kali kot daku wat kek. Dari kek Coklat kukus nyer, kek pisang nyer, kek custard tea cake nyer dan ni Chocolate brownies.

Chocolate Brownies ni one of my mission yang anak tekak nak. Lagi satu mission ialah Chocolate Pie. Yang Chocolate Pie tu nanti daku wat entry nyer bila daku berjaya menghasilkan Chocolate pie itew yang asyik memanggil-manggil menyeru namaku untuk membuatnya. Dan setiap kali daku tonton citew itew daku akan terbayang-bayangkan keenakan Chocolate Pie itew. Yang tu Uollz nantikan la yer...


So, berbalik pada topik...asyik menyimpang je. Daku ada kumpulkan beberapa resipi chocolate brownies ni. Tapi yang paling melekat, tertangkap dan terpikat ialah Chocolate Brownies dari one of my favourite blog iaitu blog Masam Manis. Dari blog nyer tengok resipi memang senang sangat. Sesenang A.B.C.
Takyah pakai mixer. Kacau2 gitu2 je tau...Rugi tu kalau tak cuba.
Tengok pada bahan-bahan, sumer ada. Apa lagi...takde berlengah daku kuarkan bahan dan terus ler wat...



Siyes, memang sedap sangat. nama Chocolate Brownies ni Chewy Gooey Yummy Brownies . Memang mabeles. Ada baki sikit kat umah. Sebab aritu wat satu bekas banyak bawakkan sikit ke opis. Wajib tinggalkan sikit untuk diri sendiri supaya nanti nak menjilat jari sebab nak wat lagi tak tahu bila. Yang selalu wat kek tu untuk bagi kat orang. Untuk sendiri makan tak banyak pun. Sekadar untuk merasa. So, rezeki yang lebih tu harus dikongsi bersama. Tak gitew. Mudah-mudahan murah rezeki. Amin..

Sedappp..permukaan atas memang akan garing sikit tapi dalam dia lembut chewy.

Yang ni saya copy-paste balik dari blog Masam Manis


CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Sumber : Wani Sesedap Rasa
Rujukan : Yatie

Ingredients
(A) - to be melted
  • 250 grams butter - cut into cubes
  • 400 grams chocolate - cut into cubes or grate them
(B)
  • 5 large (i used A sized) eggs
  • 1 teaspoon vanilla essence
  • 1 tablespoon chocolate emulco
  • 290 grams brown sugar -> yang ni saya kurangkan jadi 260gm. Sedang elok manisnyer..
(C) - to be sifted together
  • 90 grams all-purpose flour (i used Hong Kong Flour) -> yang ni saya pakai tepung gandum biasa.
  • 50 grams cocoa powder
  • 100 grams nuts (it's optional. toast them first and mix them with flour and cocoa powder) -> yang ni saya tak boh.
Instructions
  1. Preheat the oven to 160C. prepare a 9x12 inch baking tin with parchment or paper. set aside.
    -> yang ni saya guna loyang lebar 10x6 inch
  2. Double boil the butter and cooking chocolate. or u may also place them in microwave for 30 seconds. after that, take it out from microwave and stir until they are completely melted. set aside, let it cool
  3. In another bowl, beat the eggs, vanilla essence, chocolate emulco and brown sugar using whisk. whisk them together until sugar is ressolved.
  4. Combine the (A) ingredients and (B). stir them well. quickly proceed to step no. 5 as this mixture easily get harden that will cause you a little bit difficult to fold in the flour.
  5. Gradually add the (C) ingredients into the (A) and (B) mixture. this time, use your wooden or plastic spatula to fold in the flour. avoid overmixing the ingredients in this step.
  6. Spoon over the batter into the baking tin, spread them well.
  7. Bake at 160C for 45 minutes or until skewer inserted comes out clean. -> yang ni oven saya pakai oven gas bakar pada 180c selama 1 jam 15 minit untuk masak sepenuhnya.
  8. Take it out from the oven, let it cool for 10 minutes. quickly cut the brownie into pieces. notice that this type of brownie can get harden easily. once it is cooled, it'll be difficult for you to cut them.


So, pe lagi...pegi cuba cepat!!! Nikmat bila makan...mabeles!!

Hitam coklat menawan



No comments:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...