Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Wednesday, December 12, 2012

Dorian Crepe..Oh..Dorian Crepe..

Amboi uoll....sana sini dok citer pasal doyan crepe ye? Tahun ni banyak noo trend tang bab pencoci mulut ye..
Memula trend Red Velvet Cake...sana sini dok mengata dan makan Si Baldu Merah.
Pastu Rainbow Cake lak..
Pastu Pavlova lak...
Pastu................Ketiga-tiga di atas ni semakin dilupakan terutama yang paling canti Si Baldu merah tu la. Kesian dia..huhu...

La ni Durian Crepe lak. Bukan main lagi macam2 resipi uollz kuar pasal durian crepe ni.
Ada dua jenis tepung lah, ada 3 jenis tepung lah...ada 5 jenis tepung lah..6 jenis tepung lah dan yang akhir sekali 7 Jenis tepung. Hamik Ko!! Hebat..hebat!!....ada yang pakai tepung gandum lah dan ada gak yang kata tak pakai tepung gandum langsung. Memasing saling mengatakan Durian Crepe memasing la yang terbaik. Pastu saling bersaing kata 3 Jenis Tepung lagi sedap dari 2 Jenis Tepung. Pastu 5 Jenis Tepung lagi sedap dari 2 Jenis Tepung..pastu bla..bla..bla..Tu tak masuk lagi Jenis-jenis Durian lak yang dipakai nak wat Durian Crepe ni. Jenis duian D24 lah..XO lah..Musang King lah...
Macam-macam la uollz ni tau.
Aih, lantak kome la yek....

Walaupun tengah trend sekarang ni, tak sedikit pun daku terasa nak wat durian Crepe. Pasal apa? Pasal daku ni amatlah suka makan durian sampai daku rasa takkan sempat nak wat Crepe pun...Kah..kah..kah...
Sedangkan kalau beli durian bebanyak, kalau mak daku kata simpan sikit nak wat tempoyak, aih..tak sempat tinggal jadi tempoyak pun. Semua selamat dalam perut daku. Takde simpan untuk tempoyak der..
Huhu...lantaknyer Iollz..Malu...hehe..

Walaupun daku taknak wat Durian Crepe itew tapi daku memang nak sangat makan Durian Crepe. Tak berkesempatan nak mencarinyer sampai la kebetulan dating ngan cek hubby last month kat The Curve. Kawan cek hubby pun ada citer yang kat dekat The Curve ada satu booth jual Durian Crepe sedap sangat. Memula tak tahu nama kedai. So, Iollz teruja sangat-sangat.

I ngan cek hubby sampai The Curve waktu tu dalam kul 11.30am camtu. Terus la pegi kat kedai tu tak sabar-sabar la kan nak beli Durian Crepe sedap yang dikata-katakan itew. Wah!! Ini lah Sumptuous yang digembar-gemburkan oleh orang-orang jelata sekalian pasal Durian Crepe-nya yang amatlah lazat. Slurrpp!! Sekali sampai situ, Iollz keciwa sebab tak buka uollz. So, Iollz ingatkan orang tu tak jual la hari tu sebab agaknya dia jual kat MAHA la kot kan...huuu...sedey...
Then, weollz jalan-jalan kat tingkat atas dulu. Pastu dalam 12.30pm I ajak hubby turun balik sebab mana la tahu orang yang jual durian crepe tu lambat buka kedai kan.
Bila sampai kedai tu, I sangatlah happy. Tersenyum lebar je macam kerang busuk kat situ. Baru buka dan banyaknyer durian Crepe!!! Walaupun baru buka, sebelum tu ada customer ahkak ni beli bukan main banyaknyer la hai Durian Crepe. Daku rasa ada la dalam 10 peket. Satu peket dah RM10 ada dalam 6 ketul.
Pastu daku pun apa lagi teruja sampai amik gambar kedai dia..


Daku beli sepeket je sebab nak rasa kan. Terus cari tempat nak makan. Tapi takde seat lak. Nasib baik cek hubby kata  dok kat kedai Uncle Lim and dia beli Chicken puff kat Uncle Lim. So, tak obvious sangat la kan. Sambil makan sambil snap...kah kah..kah..cam jakun la plak huhu...

First time ngap...walah!!! Adoi nikmatnyer rasa. Sungguh heaven...sangat-sangat heaven ok. Sangat Sedap!! Terasa macam makan durian. Crepenye tak terasa. Crepe dia sangat lembut sampai rasa macam nak picit2...geram sangat.




Makan satu...wah rasa tak cukup. Makan dua..wah, tak cukup lagi. Offer kat hubby tapi dia taknak. Tu pun paksa gak dia makan, dia makan setengah je. Bagus gak. Leh daku habiskan sumer..Sesudahnye daku je yang habiskan durian crepe tu...Diulangi sekali lagi. SANGAT SEDAP!!


Tak tahu dari mana datang nama Durian Crepe. Katanya Durian pancake Sumptuous ni dah lama fofular tapi baru sekarang jadi trend.


Sungguh nikmat...tengok lah isi dalam dia. Fresh cream dia pun tak terasa sangat. Yang sangat terasa nikmat ialah DORIAN!!!

Sebelum balik dari The Curve tu dalam pukul 7pm daku singgah lagi Sumptuous sambil berharap akan ada lagi Durian Crepe. Sebab memang kedai ni cepat habis Durian Crepe-nyer. Sapa lambat memang gigit jari ler. Dah memang rezeki masih ada dalam 6-7 peket camtu. Daku beli sepeket je untuk bawa balik untuk adik daku rasa lak.


Dan..untuk Uollz..uollz yang mencari resipi Durian Crepe ni. I sharekan kat Uolllz blog-blog masakan yang sudi sharekan resipi. So, pilihlah yang mana berkenan di hati Uollz k..Jangan gaduh-gaduh ye...


Setakat ni Durian Crepe yang bertakhta di hati masih Sumptuous Durian Pancake. Walaupun telah cuba sekali yang home-made yang dibeli tapi still buat masa ni tak sama dan tak sesedap Sumptuous Durian Pancake yang mana bila makan terasa crepenyer compare dengan Sumptuous yang crepe-nyer lembut sampai tak terasa. 


Dan oleh itu, saya akan pegi lagi ke The Curve untuk mendapatkan Sumptuous Durian Pancake....

~The End~


2 comments:

MamaFaMi said...

Nampaknya durian crepe yang mama buat hari tu lom masuk kategori yang Liana listkan tu... mama punya lagi best... guna TEPUNG PREMIX... ahahaha... method yang paling malas sekali dalam donia! Hahahaha

-<@ * Liana * @>- said...

hehe..tu la mama...tapi tempat yang mama bagitahu jual tepun premix tu dekat dah tu ngan rumah. Tapi tak tahu lum rasa terbuka hati nak wat durian crepe..:-)

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...