Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Thursday, December 26, 2013

Turkish Indulgence Cake

Untuk yang suka chocolate cake mesti suka kek ni :)

Monday, December 23, 2013

Tiramisu Cheesecake

Ada lagi satu. :) Tiramisu Cheesecake yang diorder oleh Kak Nani. Happy dengar bila satu family sukakan Tiramisu Cheesecake. Dengar kata kak Nani tak sempat nak ambil gambar sebab kek cepat habis :)

Birthday Cake with simple Doc McStuffins theme

Lupa nak letak post ni. Sabtu lepas jiran baru satu BSP order kek :)
Keknya ialah Vanilla Butter Cake dengan topping Fresh Cream topping. Dan ada gambar Doc McStuffins dan Stuffy (blue dragon). 
Alhamdulillah komen dari jiran kata kek sedap :). Tqsm :)

Chocolate Modelling Class

Hehe...
Eh..awal2 lagi dah gelak? Bukan apa, teringat peristiwa waktu attend kelas Chocolate Modelling dengan Kak Norbaini semalam di Norbaini Cakes, Ampang.
Sangat2 lawak. Bertemu dengan rakan2 bakers lain seperti sesi terapi di hujung minggu haha dan berkenalan dengan kawan baru, Kak Sal Kajang dan kak Zana (Rosemary n thyme).
Haha..sangat2 enjoy dan tak stress. Dapat pulak geng yang 'kecoh'kan kelas memang tak bosan langsung.

Adoi...yang tak menahan tu elok2 memasing buat bunga coklat memasing punya, yang kak Sal leh terambil I punya bunga. Dah jadi haru-biru sudah! Citer ni di ketika ini pun masih belum habis kami perkatakan di Facebook. Dan tiap kali ingat tiap kali tu tergelak. Waduh2x!

Istimewanya kelas ni kata Kak Norbaini, kelas choc modelling kitorang ni la yang paling unik. Sebab cer tengok la design2 kek kitorang memang lain dari design kek yang kak Norbaini pernah buat sebelum ni. Yang mana design telah di'improvise'kan hasil idea dari Kak Norbaini atas masalah kecil disebabkan oleh Coklat tu. Walaupun macam tu, hasilnya semua design2 kek cantek2x belaka. :-)

Memang kak Norbaini kene simpan peristiwa dalam diari ni haha. Dari peristiwa terambil bunga coklat orang, macam2 hal karenah students-nyer dan design chocolate yang unik.
Terima kasih Kak Norbaini atas tunjuk ajar yang penuh kesabaran. Bak kata kak Nor "layankan ajer" ataupun "Sabar je la" haha...

Enjoy the pic ya! ;-)

Kek ni sesuai juga dijadikan hantaran. Cantik kan? ;-)


Sunday, December 15, 2013

Big Bad Wolf Books 2013


First time pergi Big Bad Wolf Books. Sangat teruja waktu menunggu tarikh dia. 
Well, dipendekkan citer, pegi bbw2013 ni sampai dua kali. Buku2? Macam biasa terarah tang satu seksyen je :). Seksyen Cookery. Menjadikan total sumer buku rm194. Sangat-sangat puas hati :)







Saturday, December 14, 2013

Rainbow Cake with Italian Buttercream dan Hello Kitty theme

Friday, December 13, 2013

Pecan Butterscotch Cake & Turkish Indulgence

Tengok dari statistic, thread pecan butterscotch dan turkish indulgence ramai pelawat :)
Serious! Pecan Butterscotch Cake sangat sedap.
Manakala Turkish Indulgence Cake sangat sesuai bagi peminat tegar chocolate cake :)


Tuesday, December 10, 2013

Chocolate Moist Cake bertemakan Spiderman

Gambar di bawah adalah Chocolate Moist Cake tempahan dari Zamila.
Beliau inginkan kek Chocolate Moist cake bersama Chocolate ganache dan topping fresh cream dengan tema Spiderman. Atas perbincangan bersama, saya cadangkan untuk design seperti di dalam gambar selepas memberikan contoh yang saya cari dari tenet. Beliau setuju :)
Kek choc moist ni. Saya buat dua layer. Untuk filling tengah kek saya sapu choc ganache dan salut seluruh kek juga dengan choc ganache. Kemudian saya salut dengan fresh cream topping dan corakkan untuk menghasilkan tema Spiderman. :)


Tiramisu Cheesecake hasil sistem barter kek :)

As salam dan selamat pagi. Hari ni nak share gambar dua kek Tiramisu dan satu lagi nanti akan diupload kemudian ๐Ÿ˜Š.
Sabtu lepas deal ngan biras utk sistem barter kek. Hehe..biras pun seorang baker. So kami decide utk bertukar-tukar kek. Sebelum ni kami pernah barter kek sekali. Waktu tu kek Choc Caramel dan tukar dengan Pavlova. Seronok juga barter kek ni ๐Ÿ˜Š.
Ok, ni kek dari saya kepada beliau. Tiramisu Cheesecake. Oh ye, rupanya tiramisu ni ada macam-macam version. Ingatkan tiramisu ni hanya lah tiramisu cheesecake. Rupanya ada tiramisu cake. Oleh itu, saya dan biras - Siti Nadiah mengambil keputusan bertukar kek tiramisu. ๐Ÿ‘

Friday, December 06, 2013

Kek Red Velvet Cake lagi...yeaa!!

Kek RVC. Sapa suka? Klik 'LIKE' yea!!

Monday, December 02, 2013

Orange Buttercake dengan Buttercream dan Gambar lukis angry birds

Kek Red Velvet Bertemakan Arsenal

Wednesday, November 27, 2013

Chocomello Cake :)

Tuesday, November 26, 2013

Lemon Chiffon Cake with Lemon Curd and Blueberries

Pavlova with Lemon Cream and strawberries

Monday, November 18, 2013

Kek dengan Buttercream decoration

Thursday, November 14, 2013

Buttescotch Caramello Cadbury Blondies

Tuesday, November 12, 2013

Soft Marble Nutella with Strawberries

Monday, November 11, 2013

Arty Cakes inspired Hantaran Kek untuk adik ipar.

Absolute Chocolate Cake

Kek Pecan Butterscotch memang sedap..

Friday, October 18, 2013

Cake Thoughts : A Cake Per Week Can Make Your Stress Go Away

This thoughts suddenly came across my mind yesterday while waiting my hubby to pick me up from the office. I keep thinking about it. I am sure you have seen this before :-)

Picture taken from Google Search
Then, I came out with this! ;-) How bout' that?



A Cake Per Week Can Make Your Stress Go Away! 

I do love cakes. I do enjoy baking so much. And I do love to eat cakes. And in facts, it is my part-time job selling cakes  ;-)


But please....I warn you...It is not daily recommended or otherwise will keep your doctor nearer!!  LOL! :-D


So.....If you too love cakes so much as much as I do, then... Like it and Share It! :-)

Monday, July 29, 2013

Rainbow...

Somewhere over the rainbow, way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby.
Somewhere over the rainbow, skies are blue
And the dreams that you dare to dream,
Really do come true.

Someday I'll wish upon a star
And wake up where the clouds are far behind me.
Where troubles melt like lemon drops,
High above the chimney tops,
That's where you'll find me.

Somewhere over the rainbow, blue birds fly
Birds fly over the rainbow
Why then, oh why can't I?
If happy little bluebirds fly beyond the rainbow
Why, oh why can't I?


- The Wizard of Oz Cast- Judy Garland -

Semalam attend kelas Friends Forever Under the Rainbow belajar buat figurine bear dan rainbow. Bila tengok je balik gambar terus menyanyi-nyanyi kecil "....over the rainbow..." tapi sepotong ayat tu je tahu. Macam terngiang-ngiang je lagu tu tapi memang tak ingat mana pernah dengar. Terus Google dan terjumpa lah lirik di atas.


Rupanya lagu ni dari cerita Wizard of Oz. :-)



Thursday, July 25, 2013

Batman Cake..

As Salam...

Ha...dah berzaman buat cake ni baru nak tempek ye? hehe...
Ala..tak la lama sangat kan..dalam bulan July ni juge..
Dapat request dari customer baru yang menginginkan kek bertemakan superhero - Batman.

Pada mulanya, tema yang diminta ialah Hello Kitty, tetapi kemudiannya ditukar kepada tema Batman. Nasib baik bagitahu awal pertukaran tema. Sempat la saya buat research dan contoh gambar di Internet untuk me'realisasi'kan permintaan beliau. :-)

Dengan berpandukan contoh gambar yang diberi dan contoh-contoh gambar lain di Internet maka terhasillah kek bertemakan Batman seperti di bawah.

Nak tahu? Kek fondant bertemakan Batman ni merupakan projek pertama saya bermain dengan fondant.
Nasib baik saya pernah menghadiri kelas fondant sebelum ni tetapi tak pernah buat sebarang kek dari fondant selepas itu. Jadinya..bila saya menerima permintaan customer saya ini yang inginkan kek fondant, tak senang duduk saya dibuatnya. Cemas, cuak, risau dan macam2 perasaan lagi. Ye lah, dah namanya pertama kali tanpa guru kek saya di sisi untuk memantau saya seperti dalam kelasnya. Mendengarkan lagi pengalaman kawan bakers saya yang buat tak jadi fondant-nya bila buat pertama kali lagi membuatkan saya takut. Berbekalkan nasihat dan tips2 diberi oleh cikgu kek saya dan kawan bakers, saya teruskan juga dengan berdoa yang baik2 saja dan bersikap positif :-)

Minggu kemudiannya, bermula operasi emncari alat-alat barang fondant. Siyes! saya takde barang alatan fondant. Yang banyak ialah alatan yang berkaitan ngan yang kek ber'krim' sahaja. dekat RM300 juga la saya spend kat Bake with Yen. Macam2 tengok, macam2 juga nak dibeli..hehe

Jadi ni la gambarnya..Kek Rainbow bertemakan Batman Fondant Cake :-) Alhamdulillah menjadi juga kek fondant saya :-)





Tuesday, July 02, 2013

Laaama tak jumpaaaa...iiiingin bersua...Turkish Indulgence Cake & Pecan Butterscotch Cake

As Salam, ada sesaap rindukan post terbaru? Ngeh3x..malas nak hudapte blog al-kaedahnyer..Well...dah bagitahu dah. Sekarang kalau update pun pasal kek je kan. Tapi bukan kat blog tapi kat Facebook Page - Liana's Home Oven. Ada apa? La..tak 'Like' lagi ke? Sila..sila jemput ke fanpage saya --> Liana's Home Oven. Leh cuci-cuci mata tengok gambar kek ;-)

Dah lama tak menyinggah ni, tetiba saja la kan nak upload gambar kek. Sikit je la ye. Nak tengok gambar kek lagi tengok kat fanpage k :-). Sebab banyak sangat gambarnya.

Salah satunya yang ni. Hmm...Turkish Indulgence Cake.
Kalau uollz pernah pegi ke Secret Recipe mesti uollz pernah nampak kek ni kan? Sejujurnya Iollz tak pernah try kek Turkish Indulgence Cake di Secret Recipe. So, Iollz no komen. :-)

Turkish Indulgence Cake
Kalau uollz minta pendapat Iollz pasal Turkish Indulgence Cake macam gambar di atas ni, Iollz leh katakan kek ni full of chocolate, vogue de vast! Hehe

Turkish Indulgence Cake
Setiap layer ada keistimewaan sendiri dan memikat penggemar kek. :-)



Turkish Indulgence Cake


Uih, mewah ke tak mewah kek ni. Setiap layer ada kelainan. 5-layer kesemuanya...Iollz tengok pun tergoda. Selalu buat untuk orang tempah je. Nak buat ntuk makan sendiri tak tahu bila hehe...

Lagi satu kek yang Iollz sangattttlah suka dan bagi Iolls, sangatttlah sedap iaitu Pecan Butterscotch Cake. Butterscotch dia..mmm..mmm...sampai pejam mata Iollz bila rasa. Sedap sangat. Aih, sama gak, buat untuk orang je tapi untuk diri sendir tak terbuat huhu...

Kasi share sikit antara gambar2 kek Pecan Butterscotch yang I dah buat...
Pecan Butterscotch Cake



Aih, tengok gambar ni, Iollz dah tergoda nak makan kek ni. Sapa nak watkan untuk I ni???!! huhu...

Ok..tu je...nak tunggu post yang akan datang, tunggu mood dan kerajinan ye...



Monday, April 15, 2013

Liana's Home Oven

As Salam, mesti uollz tertanya nape dah lama I tak update blog. Especially gambar2 kek kan..hehe...Sebenarnya sejak ada FB fanpage ni, I suka upload terus gambar-gambar kek ke sana. Senang.
Ada phone, ada data plan, snap dan terus upload. Wah..senang gitew..

Jadi, meh la intai2, jenguk2 dan jangan lupa 'LIKE' facebook fanpage saya - Liana's Home Page

Liana's Home Oven

Wednesday, March 06, 2013

Al-ceritera kek..

Dah lama tak tayang gambar kek kan?
Malas nak update blog sebenarnya. Sekarang daku dah create FB fanpage - Liana's Home Oven. So, sumer gambar yang diambil terus diupload di situ. Senang.

Apa kata mari Like FB Page saya - Liana's Home Oven - http://www.facebook.com/lianashomeoven. Terima kasih hehe..

Ok, meh I sharekan gambar terbaru kek I kay...bersedia? Mulai!!

Gambar2 bawah ni kek kontinental terbaru dalam list Liana's Home Oven.

Black & White Russian Cake

Belahan kek B&W Russian Cake


Belahan Chocolate Caramel Cake

Chocolate Caramel Cake

Heavenly Caramel Cake

Belahan Princess Strawberry Cheese Cake

Princess Strawberry Cheese Cake

Belahan Heavenly Caramel Cake

Hmm..yang gambar bawah ni pulak gambar kek yang daku buat untuk minggu ni.
 Untuk Walnut Carrot Cake dengan Cream Cheese Frosting untuk permintaan my auntie. Alhamdulillah dengar komen yang memberangsangkan dari my auntie yang lagi satu. Katanya kek sedap dan tak muak. Alhamdulillah.

Lagi satu pula,  Italian Rainbow Cake dengan Italian Buttercream order dari member RHB dari department lain sempena birthday staffs. Syukran, dengar komen yang melegakan. "Kek sedap liana, Serious sedap! Kek habis." Alhamdulillah. Leh la order lagi nanti.

Italian Rainbow Cake


Walnut Carrot Cake

Al-Ceritera............

Satu ketika dulu order Red Velvet cake yang saya terima memang menggalakkan. Dan waktu itu saya yang begitu bersemangat menerima order dengan hari terbuka. Alhamdulillah rezeki tahun tu, utk hari raya, saya dapat memberikan duit raya kepada mak, abah, nenek dan atuk serta anak-anak buah dengan hasil titik peluh menjual kek red velvet tanpa menyentuh duit gaji bekerja. Memang laku kek red velvet. Terima kasih kerana mempercayai hasil tangan saya. (kenapa tetiba ayat jiwang nih?? Sorry..tengok tajuk di atas - Al-Ceritera kek..hehe)
Kemudiannya, sampai satu masa saya kesukaan saya tu menjadikan saya stress. Stress bagaimana? Stress saya apabila nak balik cepat ke rumah untuk menyiapkan kek yang diorder. Saya kerja sepenuh masa. Tak boleh balik lambat dari opis sebab saya nak kejar masa. Kalau balik lambat saya dah stress. Bila dah sampai rumah, sambil makan pun saya akan makan cepat-cepat dan kengkadang hati tu bukan pada makanan di hadapan tapi memikirkan kek untuk disiapkan. Bukan kah semua bakers pun begitu? :-)

Ada satu ketika sampai saya dapat gastrik teruk disebabkan stress (stress ada kaitan dengan gastrik?? Bila anda memang ada gastrik, bila stress akan ada gas elektrik maka ia akan jadi gastrik..huhu..sukati jer), dan kengkadang si suami juga kasihan melihatkan si isteri yang taksub dengan kek sampai kan kengkadang letih, tak cukup tidur dan lepas tu stress. (Adat la tu kalau dah meniaga tak cukup tido..huhu).

Lalu si suami menasihatkan si isteri untuk merehatkan diri dari meneruskan membuat kek. Bukan melarang dan bukan juga suruh berhenti. Cuma berehat seketika. Dalam pada itu masih ada permintaan kawan-kawan yang meminta untuk membuatkan kek. Terpaksa saya tolak dengan hati yang berat. Agak lama juga saya berhenti dari membuat kek sampai kan datang rasa malas. Nak tengok dan buka oven pun tak mahu. Nak makan kek, beli kat Secret Recipe tapi memang tak lawan kek buat sendiri. Bayangkan..hehe.. Mungkin kesilapan saya ketika itu ialah tidak pandai membahagikan masa dan terlampau banyak menerima order sebab saya memang tak sampai hati nak tolak.

Rasanya sejak hujung bulan 11, 2012 saya dah kembali untuk memenuhi permintaan kawan yang nak order kek.

Saya bertekad untuk menambah lagi ilmu di dada dan mendalami lagi ilmu kek dan berharap suatu hari nanti dapat menghasilkan kek-kek yang hebat dan sedap. :-) Amin..

Saya kini bersedia untuk menerima order tapi disebabkan saya bekerja sepenuh masa, maka saya perlu menapis setiap order yang saya terima. Dalam seminggu paling maximum saya boleh ambil pun 4 kek (4 order) sahaja. Dan sebab itu juga saya meletakkan syarat untuk menempah kek dengan saya perlu lah 5 hari sebelum ataupun beberapa minggu sebelum ikut jenis kek yang diinginkan. Salah satu sebabnya untuk saya mencari barang yang diperlukan dan mem'book'kan date tersebut. First come, first serve. Sekiranya ada permintaan dari cust lain untuk date tu maka saya terpaksa menolak dan akan dicadangkan dengan date yang baru.

Buat masa ni menerima tempahan kek adalah pendapatan sampingan saya namun saya akan cuba buat yang terbaik untuk pembeli-pembeli kek saya :-)

Ha, ada permintaan dari kawan-kawan menginginkan saya membuat kek yang disaluti fondant sebagai hantaran contohnya. Buat masa, maaf sangat2 saya tak dapat buat kek dari fondant. Bukan apa, saya perlu ada ilmu fondant ni dulu yang mana saya belum ada lagi. Memang la kat 'tenet' berlambak resipi dan kat you tube pun banyak cara2 nak buat fondant macam susah je saya tengok..hehe..At the same time, saya pun kurang meggemari rasa fondant sebenarnya. Namun, itu bukan persoalannya..saya tak boleh pentingkan diri sendiri. Kalau saya tak suka, ada orang lain yang suka. Betul? Maka dengan itu, saya akan cuba berusaha untuk merealisasikan permintaan kawan-kawan dan akan mempelajari ilmu fondant dan berharap satu hari nanti dapat menghasilkan kek-kek yang hebat. Harap dipermudahkan. Doakan kejayaan saya. Amin..

Ahaha..lagi satu..sebut pasal Pavlova..ada gak kawan-kawan tanya samada ada tak jual pavlova. Saya belum berani lagi nak jual Pavlova sebab belum cukup 'perfect'. Untuk makan-makan sendiri boleh la. ;-)


Anda ada facebook? Apa lagi..sila la Like FB Page - Liana's Home Oven. Terima kasih memberikan sokongan.

Sunday, February 10, 2013

Princess Barbie Cake

Aha! Dapat je call dari my pren untuk buatkan kek princess terus je daku tak menolak. Haha..bila lagi nak cuba skill dari kelas-kelas yang dah attend sebelum ni kan..
Untuk kek, kawan daku minta buatkan Butter Cake. So, daku watkan vanila butter cake. Dan krim, daku guna buttercream. Dan kaler tema ialah pink dan putih.
Pastu bila lagi berangan nak design patung barbie. Almaklum kecik2 mana la pernah main patung barbie. Haha...
Nak tahu tak? Daku nak wat kek princess ni, memang tak terasa stress. Macam dah tahu nak wat camner. Cheh! Ckp besau ko ye..
Eh idak2... Jangan salah paham. Waktu daku wat kek barbie tu, daku berasa sungguh la kurang stress dan dapat menyudahkannya dengan penuh ketenangan..haha..ayat tak hingat.
Tak amik lak gambar2 kek yang disusun bertingkat untuk dijadikan skirt. Mungkin nak cepat siapkan kek ni kot.

Lagi sekali pemberitahuan. Oleh kerana daku hupdate pakai Iphone, gambar takde watermark. Jangan copy gambar tanpa keizinan yer. Akan diedit kemudian.







RVC bunge-bunge...

Well, special request dari my colleague. First time guna huruf dari marzipan. Decided to use marzipan instead of fondant. Menggigil juga wat huruf ni walaupun sekadar huruf sampai terlebih budget la huruf tu kedudukannya. Almaklum pes time huhu...Tang bunga ros tu pulak takde masalah. Pusing2 ja gitu kan. Mcm mak daku kata bunga ros tu dh terlampau kembang macam ros yang dah nak gugur kelopak haha..jadi la.
Oleh kerana daku update blog guna iphone je maka gambar ni tak letak watermark. Nanti akan diedit. Minta jangan copy gambar ye. Minta izin tuan rumah dulu ye..

Monday, February 04, 2013

Chocolate Strawberry Cake..

Chocolate Strawberry Cake sempena birthday adik ipar daku. Happy Birthday mummy Ain ;-)

Memula nak plan wat cake lain. Tapi adik daku pernah minta nak suh watkan kek coklat.

So, then come out la dengan idea gabungkan Chocolate cake dengan strawberry disaluti dengan Chocolate fresh cream dan Chocolate ganache...Yamm!! :-)



Tuesday, January 29, 2013

Cakes?? Wuhuu...

Hari ini hari Selasa. Hari ini hari kerja..amboi terasa sungguh segar sekali selepas cuti ye...5 hari bercuti tu.
Hari Khamis aritu sempena Maulidur Rasul, Jumaat amik cuti, pastu Sabtu, Ahad dan Isnin cuti Thaipusam. Wah! sakan bercuti la ye? Hmm...

Amboi...hangpa ingat cek bercuti dok umah goyang kaki saja ka? Oh tidak...tidak tepat ramalan itu...keh3x..
Aih. dari Rabu lepas sebelum masuk hari Khamis dah berkira-kira apa aktiviti yang daku and cek hubby akan lakukan dari hari Khamis sampai la Isnin. Rupanya cuti kami sumer nye terisi. Sampaikan macam kena set dalam kepala planner kami takut terlepas apa rancangannya. Macam ni la orang berkahwin. Masa perlu dibahagi antara diri sendiri, family sendiri dan family mertua.Kengkadang masa sendiri perlu dikorbankan.

Ok, kite mula ngan Hari Khamis. Jap..jap..daku lupa Khamis wat apa? Khamis wat apa eh?........
....
....
....
Ha!! Oh ye..Khamis pergi umah mak sedara daku kat ngan Nilai lebih kurang lepas Zohor. Antarkan Red Velvet Cake. Sepupu daku si Alia dah lama menunggu 2 minggu nakkan Red velvet Cake. Balik sampai umah malam.

Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting

Belahan kek RVC

Opss....daku terlupa Khamis di atas juga menghantar kek Walnut Carrot Cake yang ditempah oleh member - Teh dan dihantar ke Kerinchi lebih kurang 7.30am

Walnut Carrot Cake with Cream Cheese Frosting
Belahan kek WCC - gambar ehsan dari member - Teh


Hari Jumaat, pegi SOGO preview member Sale ngan Hubby and MIL. Wah berjaya merembat satu handbag dan satu wallet dari "Braun Buffel"...hehe..pastu balik umah MIL dan rehat dan lepas dinner balik.

Hari Sabtu, dating ngan cek hubby ke KLCC pastu terserempak adik daku di KLCC lalu kami menghabiskan masa jalan2.  Pastu singgah umah mak. Balik umah malam.

Hari Ahad, memenuhi jemputan kahwen kawan parents in law di TTDI dan lepak2 umah parent-in-law. Balik petang dan sampai hampir malam dan belah malamnya buat kek yang diorder oleh member.

 Hari Isnin belah siang, menyiapkan kek yang diorder untuk dihantar ke umah member belah malam.

Kek Coklat Kukus + Choc Ganache + Smarties. Kasi kalerful gitu untuk Taska Seri galaksi :-)

Untuk birthday anak Dju - Tedja dan Taska Seri Galaksi :-)
 Ahaha..amacam? Memang la bz huhu.... Jumaat ni cuti Wilayah. Belum tahu lagi apa planning tapi plan hari Ahad sudah menanti...



Tuesday, January 15, 2013

Kek Continental - Part 2

Hmm..Ahad lepas attend kelas kek semi hands on dengan Chef Norbaini.
4 jenis kek dipelajari - Hummingbird Cake, Pecan Butterscotch Cake, Triple Chocolate Cake dan Banana Layer Cake.
Memang best kelas ni. So, apa lagi? Kasi layan jamu mata je la ye..

1) Pecan Butterscotch Cake - Rasa dia? Waalah!! I paling suka yang ini.


Butterscotch sos dia...urmmm...memang sedap...setiap lapisan ada pecan caramel..


2) Triple Chocolate Cake (3-Layers of 3 Different Chocolate Flavours)



3) Banana Layer Cake with Hazelnut base and Cream Cheese Frosting.


Simply irresistable :-)

4) Hummingbird Cake with Pecan Cream Cheese Frosting


So...apa kata anda? Ada yang terliur? Hehe..

Butter Cake yang tidak bisa ditolak..

Sabtu lepas buat Butter cake. Dah lama tak wat plain butter cake ni. Tetiba lak tingin. Bahan2 pun ada. Apa lagi wat je la..

Resipi follow dari buku Alex Goh. Rupa-rupanye sama dengan resipi Butter Cake Bebop yang agak popular dan ramai yang telah wat resipi ni memang menjadi.

Improvise bubuh blueberry filling atas dia sbb dah lama stock blueberry filling tu dok dalam fridge

Bau wangi semerbak kek butter ni bila dah masak.


So, uoll nak tengok resipi yang confirm jadi ni? I share kan la eh..Sharing is caring. Resipi ni I follow dari buku Alex Goh yang I beli.

Bahan:
(A)
250gm butter
200gm gula kastor
210 tepung
1tsp baking powder

(B)
5 biji telur

Cara²:
Sediakan loyang yang dah dilenserkan dengan butter dan panaskan oven pada suhu 180c
- Masukkan semua bahan (A) ke dalam mixer dan pukul sampai kembang.
- Kemudian masukkan Bahan (B) sebiji demi sebiji. Pukul lagi sampai kembang dan sebati.
- Tuang dalam loyang dan bakarkan selama 50 minit (ikut oven memasing)


So, cuba jangan tak cuba...moist dan sedap..

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...