Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Friday, August 29, 2014

Cara Buat Kek bentuk Love tanpa guna Loyang Khas

Cuba tengok ni :-)

Tuesday, August 12, 2014

Salted Caramel Cheesecake

Macam ada terlepas nak letak gambar penuh ni je. Layanzz...

Friday, August 08, 2014

Lagi belanja gambar kek






Post by Liana's Home Oven.

Black & White Russian Cake

Post by Liana's Home Oven.

Salted Caramel Cheese Cake


Post by Liana's Home Oven.

Pecan Butterscotch Cake & Mini Rainbow Cake with Cream Cheese Frosting

Kek bertemakan Frozen - Frozen themed cake :-)

As Salam, Dah lama tak update blog. Balik2 gambar kek..balik2 gambar kek. Takde citer lain? Al kaedahnya, macam takde idea nak tulis selain dari gambar kek. Meh belanja gambar kek tema Frozen dulu k. hew..hew...

Bukan main lagi penangan citer Frozen. Sana sini laku betul permintaan untuk kek Frozen nih.
Ingat kan tak kene la kan tempias kek frozen nih. Rupanya kene la juger..ha kan..

Kek pertama bertemakan frozen ni diorder oleh kawan cek hubby. Dari jauh dia 'u', kebetulan dia datang KL ngan family dia order ngan I. Dia kata dah lama perhati kek-kek yang post kat page I kat fb. Dan menyimpan angan2 nak order kek ngan I bila di KL. Wah, tq2 atas sokongan anda. ;-)
Hmm..sekali dia minta kek birthday fondant. Erk..alamak! Huhu...tang fondant ni memang la I slow sikit.
Sudah, kene la cari snowflakes plunger cutter nak buat bentuk2 snowflakes tu kan. Pastu terpikir la..seminggu sebelum tu gi kedai bakeri dah pegang dah plunger tu. Pastu letak balik. Dalam hati cakap kononnya "Ah, buat apa nak benda nih. Pantang nampak semua nak beli. Dah macam2 ada kat rumah. Lagipun bukan guna pun. Kek Fondant pun lama tak buat. Bukan nak buat pun. Takde kot orang nak order kek fondant ni..".....................Ha, sekali hamik ko. Kelam kabut mencari nya. Nasib baik dapat beli gak...hehe...Pengajarannya: Kalau dah nampak barang yang suka, beli je. Kita tak tahu bila kita akan guna benda tu...hehe...

Ok..layan...


Thursday, May 22, 2014

KING CHOCOLATE - CHOCOLATE MOIST CAKE & CADBURY CHOCOLATE BAR!!!

As Salam, Isk malas betul nak update blog. Serious! Dah ada FB n Page FB memang letak gambar sana je. Oleh kerana malas..kita embed je la dari post Liana's Home Oven..huhu.. Jangan marah haa...hew hew hew..

King Chocolate Cake, tempahan dari my best fren..Che Ta...hehe..Sangatlah suka cekelat.
Zaman belajor dulu tak tahu pun dia suka cekelat nih...huhu..ntah sejak bila ntah suka cekelat...haha.. Punya request awal² tau. Pastu nak kek yang tersangat-sangat moist.
Ya udah! Menggagau la cari resepi yang extra moist dari resepi chocolate moist cake yang I ada.

Ciri2 kek yang dia nak penuh la dengan chocolate you. Ha, bawah ni I citer ciri2 dan description kek tu.

Ok, setelah kek siap dan on the way nak antar kek, I tanya pada Mr Hubby apa nak namakan kek ni. Sebab description dia panjang benor.
Mr Hubby tanya kek apa yang my fren tu tempah. I citer lah yang kek yang I buat ni ialah:

Double Chocolate Moist Cake with Chocolate Cream Cheese Frosting, Strawberries Chocolate, Cadbury chocolate grated, and....CADBURY CHOCOLATE BAR!! (Almond and mix nuts - my fren suh pilih ni sebab sumer dah chocolate tapi nak ada unsur kacang) dan ada tambahan Malteser Chocolate atas dia...hew..hew..hew... Hamik!!! Semua chocolate UOLLS!!

Untuk yang bertanya harga kek tu, hahahaha...i nak bagitahu tapi takut ada yang semput dan terkejut. I tahu gak ada yang takut nak tanyakan harga kek tu. Dan I pun macam tak sampai hati nak recommend tu kek yang serupa design camtu kat uolls..huhuhu... Actually ikut budget uolls la. Kalau uolls letakkan budget tinggi dan mahal dan demand itu ini opkos harga yang diberi juga setimpal gitew :-D hehe..

Ok..kasi layan gambar..

Amacam?

Wednesday, February 26, 2014

Layan gambar kek..

Ni antara tempahan kek yang diterima minggu lepas. Layankan aja la ye.
Gambar saya embed terus dari FB - Liana's Home Oven. Kalau tak dapat tengok gambar, maybe opis uolls internet ada block FB tu :-)

Layanzz

CHOCOLATE DECADENT CAKE


Post by Liana's Home Oven.


RED VELVET CAKE

Post by Liana's Home Oven.

CONGO BAR A.K.A BLONDIES

Post by Liana's Home Oven.

BROWNIES

 

Tuesday, February 18, 2014

Percubaan kedua MACARON!!

Al-kisah Salted Caramel Macaron.

As Salam,

I Sharekan gambar ni je la ye..ahad lepas cuba lagi sekali buat macaron. Percubaan kali ini ialah percubaan kali kedua. Nampak hasilnya lebih baik dari yang pertama. Yang pertama tu langsung tak jadi dan batter agak cair. Rasanya disebabkan I terlebih adun waktu proses "macoranage" tu. Sudahnya ke Encik "Bin"

Ok, dari lesson pertama, yang kali ni agak better tapi still kene baiki lagi. Dari segi tekstur bila makan tu so far ok sebab ada rasa crisp, soft dia dan chewy. Tak keras.


Cuma pembentukan dia agak tak sempurna seperti macaron yang perfect tu. Still...rasanya tang bab "macaronange" hmm...Ok..ok..jangan putus asa. Sila cuba lagi.



Tapi waktu macaron ni masuk dalam oven, saat yang paling happy ialah macaron tu ada 'feet' dia. Walah! ada 'kaki'. Tapi jugak...ada sesetengah macaron 'kaki' dia tak sekata. Ada yang one side ada kaki dan ada yang side satu lagi takde kaki. Dan bila masuk oven macam merekah sikit tapi jadi pada macaron yang berada di sisi kiri dan kanan loyang saja. Kat tengah loyang elok je.



I-nyer macaron ada toncit! Ataupun tanduk. Sepatutnya kalau betul macaron tu cara adun dia, sepatutnya toncit tu akan hilang.


Tapi takpe semuanya pengalaman. Rasanya tahu sebab apa. Ok, lepas ni akan cari masa lagi cuba buat lagi macaron.


P/S: Nak kene cari Macaron silicon mat ni.

SALTED CARAMEL MACARON


Wednesday, February 05, 2014

Kek dan kek dan kek minggu lepas...

As Salam, Meh tengok gambar2 kek tempahan minggu lepas. Syukur, Alhamdulillah :-)

Red Velvet Cake tempahan Fisa

Chocolate Moist Cake + Chocolate Fresh Cream + Chocolate Ganache tempahan Fisa

Chocolate Decadent Cake tempahan Rozita

Pecan Butterscotch Cake tempahan Sobrina

Chocolate Decadent Cake saiz besar tempahan Eton


Kek kukus buah tempahan Kak Roha dan kawannya.


Selain tu, sempat juga buatkan Apple Crumble Pie atas permintaan cousin yang request nak Apple Pie. :-)
Apple Crumble Pie



Dan tak ketinggalan kek harijadi adik ipar. Happy Birthday Ain :-)

Naked Rustic Berries Yogurt Cake with Berries Yogurt Cream Frosting

Sila2 jamu mata :-D

Monday, January 27, 2014

Green Tea Matcha Tiramisu Cake

As Salam, Hmm..hari ni kita tayang gambar lagi ok? Suka kan? :-)
I pun suka. hehe..

Ok, weekend baru2 ni, I buat dua kek. Satu German Blackforest Cake untuk birthday Auntie cek hubby dan satu lagi ialah Green Tea Matcha Tiramisu Cake.



Sebut pasal Green Tea Matcha Tiramisu ni, dah lama simpan resipi ni. My baking friend yang sharekan resipi ni. Dia sangat rajin hokay baking ni. Dalam seminggu dekat lebih 10 kek dia buat hanya untuk testing resipi dan R&D. Seronok ada kawan bakers yang boleh share2 dan tukar knowledge ni. :-)
We all akan share resipi kek then we all akan buat R&D sama2 dan we all akan exchange our outcome dan resipi. Then, we'll discuss mana nak tambah, mana nak betulkan sana sini. Best kan? Tapi R&D kami guna watsapss je huhu...Pernah plan nak buat R&D sama2 pegi umah my friend tapi atas sebab kesibukan maka, kami buat discussion atas 'online' jer.
Banyak lagi resipi ni sebenarnya menunggu turn untuk di 'R&D'. Wah, mana daku nak cari masa ni? huhu..

Well, sambung balik pasal Green Tea Matcha Tiramsu ni. Hmm..resipi yang digunakan tidak sama langsung dengan resipi Tiramisu biasa tu. Diulangi sangat lain dan berbeza! Step2 dan bahan2 yang digunakan banyak dan agak 'complicated' nak membuatnya. Jangan terkejut dengan harga kek ni..;D Sesuai la harganya dengan kepayahan menghasilkannya :-)

Dari segi rasa, agak unik. Terdiri daripada Green Tea Chiffon Cake. Struktur kek chiffon yang ringan dan kurang manis dan mempunyai rasa light matcha green tea hasil daripada bahan serbuk green tea tu sendiri. Digabungkan dengan bahan2 yang dicampurkan bersama dengan Mascarpone Cream Cheese. Semua maklum yang mascarpone cream cheese ni memang agak mahal di pasaran. Namun, ada juga yang dijual murah. Tapi...harus ingat, walaupun namanya Mascarpone, dari segi tekstur dan rasa ada juga perbezaanya. Ini mengikut pengalaman saya. Ada yang murah tapi tekstur senang cair berbanding dengan Mascarpone yang agak sikit mahal. Oleh itu, adalah penting memilih yang terbaik untuk menghasilkan kek yang terbaik. Cheh, gitew kan? hehe..Namun, bagi yang tak kisah, itu terpulang pada masing2.
Kemudian di atasnya pula ditaburi dengan serbuk green tea matcha powder. Ala, tabur macam serbuk koko atas tiramisu biasa tu. Sama la tu.



Kesimpulannya, jika anda inginkan kelainan untuk kek tiramisu / dessert, leh cuba kek ni. Ada setengah orang memang gemarkan green tea. Jadi, pasti tidak akan menolak untuk mencuba dessert daripada Green Tea Matcha. :-)




Monday, January 20, 2014

TURKISH .. TURKISH .. TURKISH INDULGENCE CAKE !!

Apa motif taip Turkish banyak2 kali kat tajuk? Nampak sangat nak conquer title kan bila orang 'google' kat tenet. Haha..tak koser..
Well, nak share gak gambar yang ni. Turkish Indulgence Cake yang nampak sangat lah 'Indulgence' dan 'Tempting' di mata saya (tidak ler teman tahu dia mata kome..hew hew..hew)
Jiran dalam BSP order. Sila jamu mata.


Macam-macam Kek Trend...

As Salam and Good Morning to you :-) Hari Isnin...jangan Monday Blues.

Eh tetiba pepagi Isnin lak nak taip blog. Apa? Takde keje ker? Ehehehe...kalau ada kerja mau daku menaip sini? Idak ler teman..haha.. Selalu post gambar je kan. Sekali sekala kene dah berinteraksi dalam citer. Ni macam takde interaksi ngan pembaca lak nanti dah dok tayang gambar jer.

Oh ye..sebelum tu, ada yang bertanya kenapa gambar2 kek yang di'share' dalam blog ni tak nampak. Untuk pengetahuan sekalian, oleh kerana saya 'rajin' (rajin inverted comma..hew hew hew) nak upload gambar, maka..saya telah 'embed' sumer picture kek terus dari Facebook Page saya - Liana's Home Oven. :-)
Bila ada segelintir yang tak dapat tengok gambar2 itew mungkin disebabkan access Facebook anda telah di'blocked'. Selalunya kat opis la ni. So, kalau uolls pakai line tenet sendiri atau pakai uolls nye smart pon mesti akan nampak nyer ;-)
Atau susah sangat, Like je la page tu kalau nak tengok gambar dia. Ala2 untuk cuci mata apa salah. Walaupun kek-kek saya ni biasa jer.. (huhu...malu...)

Ok, berbalik pada topik la kan..hmm..kalau tengok trend kek ni, macam-macam jenis kek kuar sekarang ni yang menjadi trend dan dijadikan sumber pendapatan. Sekarang ni paling hangat cheese kek leleh. Macam2 perasa ada. Saya? Masih setia ngan kek2 biasa je.
Cer tengok dolu2. pernah satu ketika sangat la fofular ngan Red Velvet Cake. Kalau sekarang orang sebut rvc tu, aih...dah ketinggalan zaman uolls.


Lepas tu Pavlova lak. Pun sekarang orang dah tak heran.
Lepas tu, doyan crepe lak.
Lepas tu apa lagi ek? Ha..Congo Bar lak pastu sekarang Cheese Cake leleh. Kan tu? boleh dikatakan takde 'boundaries' untuk bakers terus mengeluarkan idea2 menghasilkan kek-kek yang sedap. :-)
Para Bakers pun sekarang ni dah ibarat macam cendawan tumbuh lepas hujan. Huhu..banyak saingan uolls.

Oleh itu, I tak bersedia lagi untuk berhenti kerja sekarang ni untuk bertukar kerjaya jadi bakers sepenuh masa. Biarlah wat masa ni I jadi Bakers part-time. Sapa nak order kek ngan saya? Sila Like Page saya eh :-) - Liana's Home Oven. 

Insyaallah, sumer kek sedap-sedap belaka. :-)

Hm..ada banyak kek2 yang nak dicuba ni. Kek2 sekalian, tunggu ikut giliran yer..Nanti mama wat satu2 yer..;-)

Wednesday, January 15, 2014

Chocolate Moist Cake

Yang ni one of my bff order cake utk daughter dia. :)
Atas permintaan dia dan I tukang realisasikan permintaan dia je, terimalah .....

Chocolate moist cake dengan cream cheese frosting, chocolate ganache dan pecan caramel pada setiap layer. Walah! I yg buat n tengok ni yg terliur haha..


Monday, January 06, 2014

Walnut Brownies

Dah lama tak buat Brownies sehingga la ada member order. Buat dua adunan, satu untuk yang member tempah dan satu lagi untuk sendiri makan.
Uih, sedapnya la hai brownies ni. :)
Ok, layankan gambar :)

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...