Pesanan dari de-serikandi :-) :

Kengkawan sumer, anda dilarang untuk copy dan paste gambar-gambar dari blog ini tanpa kebenaran saya. Semua gambar di dalam blog saya adalah hak milik de-serikandi.blogspot.com.
Anda boleh copy dan paste recipe yg dicipta asal oleh saya yg ditempek dalam blog ini dengan syarat tag nama blog saya.
Terima kasih di atas kerjasama kengkawan semua :-)

Wednesday, February 26, 2014

Layan gambar kek..

Ni antara tempahan kek yang diterima minggu lepas. Layankan aja la ye.
Gambar saya embed terus dari FB - Liana's Home Oven. Kalau tak dapat tengok gambar, maybe opis uolls internet ada block FB tu :-)

Layanzz

CHOCOLATE DECADENT CAKE


Post by Liana's Home Oven.


RED VELVET CAKE

Post by Liana's Home Oven.

CONGO BAR A.K.A BLONDIES

Post by Liana's Home Oven.

BROWNIES

 

Tuesday, February 18, 2014

Percubaan kedua MACARON!!

Al-kisah Salted Caramel Macaron.

As Salam,

I Sharekan gambar ni je la ye..ahad lepas cuba lagi sekali buat macaron. Percubaan kali ini ialah percubaan kali kedua. Nampak hasilnya lebih baik dari yang pertama. Yang pertama tu langsung tak jadi dan batter agak cair. Rasanya disebabkan I terlebih adun waktu proses "macoranage" tu. Sudahnya ke Encik "Bin"

Ok, dari lesson pertama, yang kali ni agak better tapi still kene baiki lagi. Dari segi tekstur bila makan tu so far ok sebab ada rasa crisp, soft dia dan chewy. Tak keras.


Cuma pembentukan dia agak tak sempurna seperti macaron yang perfect tu. Still...rasanya tang bab "macaronange" hmm...Ok..ok..jangan putus asa. Sila cuba lagi.



Tapi waktu macaron ni masuk dalam oven, saat yang paling happy ialah macaron tu ada 'feet' dia. Walah! ada 'kaki'. Tapi jugak...ada sesetengah macaron 'kaki' dia tak sekata. Ada yang one side ada kaki dan ada yang side satu lagi takde kaki. Dan bila masuk oven macam merekah sikit tapi jadi pada macaron yang berada di sisi kiri dan kanan loyang saja. Kat tengah loyang elok je.



I-nyer macaron ada toncit! Ataupun tanduk. Sepatutnya kalau betul macaron tu cara adun dia, sepatutnya toncit tu akan hilang.


Tapi takpe semuanya pengalaman. Rasanya tahu sebab apa. Ok, lepas ni akan cari masa lagi cuba buat lagi macaron.


P/S: Nak kene cari Macaron silicon mat ni.

SALTED CARAMEL MACARON


Wednesday, February 05, 2014

Kek dan kek dan kek minggu lepas...

As Salam, Meh tengok gambar2 kek tempahan minggu lepas. Syukur, Alhamdulillah :-)

Red Velvet Cake tempahan Fisa

Chocolate Moist Cake + Chocolate Fresh Cream + Chocolate Ganache tempahan Fisa

Chocolate Decadent Cake tempahan Rozita

Pecan Butterscotch Cake tempahan Sobrina

Chocolate Decadent Cake saiz besar tempahan Eton


Kek kukus buah tempahan Kak Roha dan kawannya.


Selain tu, sempat juga buatkan Apple Crumble Pie atas permintaan cousin yang request nak Apple Pie. :-)
Apple Crumble Pie



Dan tak ketinggalan kek harijadi adik ipar. Happy Birthday Ain :-)

Naked Rustic Berries Yogurt Cake with Berries Yogurt Cream Frosting

Sila2 jamu mata :-D

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...